Мандати пролазе, спорне тачке са сусједним државама остају

Ведрана Кулага Симић
Мандати пролазе, спорне тачке са сусједним државама остају

САРАЈЕВО - Преговори БиХ и сусједних земаља о спорним тачкама на границама још тапкају у мјесту, а познаваоци ове проблематике упозоравају да све упућује на закључак да ће домаћим стручњацима поново прије истећи мандат него што ће бити направљен видљивији корак.

Полемике о идентификацији и обиљежавању граничне линије са Србијом, Хрватском и Црном Гором трају годинама, а у неколико наврата у ту причу се умијешала и политика те тако додатно закомпликовала ионако сложене преговоре, посебно када је ријеч о дијеловима о којима морају преговарати са делегацијама званичног Београда и Загреба.

Посљедња сједница дипломатске комисије за границу између Србије и БиХ била је у јуну 2010. године у Београду. Дужина неутврђеног дијела границе је око 300 километара, а ту су спорне четири тачке, односно хидроцентрале “Бајина Башта” и “Зворник”, дио пруге Београд - Бар која пролази кроз БиХ, те општине Прибој и Рудо.

Мандат да представљају БиХ у тим пословима имају чланови Комисије за границу која функционише при Министарству цивилних послова БиХ, а којој мандат, у овом сазиву, тече од октобра 2020. године, када је одлуку о томе усвојио Савјет министара БиХ. Чланови су од тада имали неколико сједница те разговора првенствено са колегама из Црне Горе, али се чекало и да буде дато зелено свјетло за рад стручној групи која је, како истичу, важна карика у ланцу и озбиљна испомоћ Комисији за границу.

Одлука о именовању стручне групе за учешће у раду заједничких радних тијела за идентификацију и обиљежавање границе са сусједним земљама, а чије је оснивање предвиђено и одлуком о формирању Комисије за границу је коначно потписана на посљедњој сједници Савјета министара. У одлуци је прописано да група има шест чланова, односно четири стручњака које је предложила Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове и два као избор Републичке управе за те послове.

- Мандат чланова стручне групе траје до окончања посла, а најдуже до краја мандата комисије који траје три године од именовања - пише у одлуци коју је крајем прошлог мјесеца усвојио Савјет министара БиХ, а претходно је потписао предсједавајући Комисије за границу Зијад Џанановић.

Са Џанановићем нисмо успјели да ступимо у контакт, а саговорник “Гласа” из Министарства цивилних послова упућен у рад надлежне комисије каже да се касни са свим те да, имајући у виду посебно политичку климу, не види неки значајнији помак у рјешавању отворених питања на граници у идућем периоду.

- Мандат члановима Комисије за границу истиче у октобру наредне године, а стручна група је потврђена са скоро двије године закашњења, ако се узме у обзир оно што пише у актима. Тешко да може доћи до напретка, посебно када је ријеч о преговорима са Србијом. Све је и даље заковано, а мандат измиче - истакао је наш саговорник додајући да би једино тачка на нека питања могла бити стављена у преговорима са Црном Гором. 

Осим што члановима комисије мандати полако цуре, подвлачи да ће доста тога зависити и од брзине формирања власти, односно Савјета министара БиХ након октобарских општих избора, али и тога које ће политике бити на власти.

Новац

Код предлагања чланова стручне групе водило се, како су раније истакли у ресору цивилних послова, посебно рачуна о стручности, али и да постоји национална избалансираност. Новац за рад чланова стручне групе биће, према одлуци, обезбијеђен у буџету институција БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана