Mandati prolaze, sporne tačke sa susjednim državama ostaju

Vedrana Kulaga Simić
Mandati prolaze, sporne tačke sa susjednim državama ostaju

SARAJEVO - Pregovori BiH i susjednih zemalja o spornim tačkama na granicama još tapkaju u mjestu, a poznavaoci ove problematike upozoravaju da sve upućuje na zaključak da će domaćim stručnjacima ponovo prije isteći mandat nego što će biti napravljen vidljiviji korak.

Polemike o identifikaciji i obilježavanju granične linije sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom traju godinama, a u nekoliko navrata u tu priču se umiješala i politika te tako dodatno zakomplikovala ionako složene pregovore, posebno kada je riječ o dijelovima o kojima moraju pregovarati sa delegacijama zvaničnog Beograda i Zagreba.

Posljednja sjednica diplomatske komisije za granicu između Srbije i BiH bila je u junu 2010. godine u Beogradu. Dužina neutvrđenog dijela granice je oko 300 kilometara, a tu su sporne četiri tačke, odnosno hidrocentrale “Bajina Bašta” i “Zvornik”, dio pruge Beograd - Bar koja prolazi kroz BiH, te opštine Priboj i Rudo.

Mandat da predstavljaju BiH u tim poslovima imaju članovi Komisije za granicu koja funkcioniše pri Ministarstvu civilnih poslova BiH, a kojoj mandat, u ovom sazivu, teče od oktobra 2020. godine, kada je odluku o tome usvojio Savjet ministara BiH. Članovi su od tada imali nekoliko sjednica te razgovora prvenstveno sa kolegama iz Crne Gore, ali se čekalo i da bude dato zeleno svjetlo za rad stručnoj grupi koja je, kako ističu, važna karika u lancu i ozbiljna ispomoć Komisiji za granicu.

Odluka o imenovanju stručne grupe za učešće u radu zajedničkih radnih tijela za identifikaciju i obilježavanje granice sa susjednim zemljama, a čije je osnivanje predviđeno i odlukom o formiranju Komisije za granicu je konačno potpisana na posljednjoj sjednici Savjeta ministara. U odluci je propisano da grupa ima šest članova, odnosno četiri stručnjaka koje je predložila Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove i dva kao izbor Republičke uprave za te poslove.

- Mandat članova stručne grupe traje do okončanja posla, a najduže do kraja mandata komisije koji traje tri godine od imenovanja - piše u odluci koju je krajem prošlog mjeseca usvojio Savjet ministara BiH, a prethodno je potpisao predsjedavajući Komisije za granicu Zijad Džananović.

Sa Džananovićem nismo uspjeli da stupimo u kontakt, a sagovornik “Glasa” iz Ministarstva civilnih poslova upućen u rad nadležne komisije kaže da se kasni sa svim te da, imajući u vidu posebno političku klimu, ne vidi neki značajniji pomak u rješavanju otvorenih pitanja na granici u idućem periodu.

- Mandat članovima Komisije za granicu ističe u oktobru naredne godine, a stručna grupa je potvrđena sa skoro dvije godine zakašnjenja, ako se uzme u obzir ono što piše u aktima. Teško da može doći do napretka, posebno kada je riječ o pregovorima sa Srbijom. Sve je i dalje zakovano, a mandat izmiče - istakao je naš sagovornik dodajući da bi jedino tačka na neka pitanja mogla biti stavljena u pregovorima sa Crnom Gorom. 

Osim što članovima komisije mandati polako cure, podvlači da će dosta toga zavisiti i od brzine formiranja vlasti, odnosno Savjeta ministara BiH nakon oktobarskih opštih izbora, ali i toga koje će politike biti na vlasti.

Novac

Kod predlaganja članova stručne grupe vodilo se, kako su ranije istakli u resoru civilnih poslova, posebno računa o stručnosti, ali i da postoji nacionalna izbalansiranost. Novac za rad članova stručne grupe biće, prema odluci, obezbijeđen u budžetu institucija BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana