Мале шансе за дијалог са Сарајевом

Ведрана Кулага Симић
Мале шансе за дијалог са Сарајевом

БАЊАЛУКА - Република Српска поново је позвала представнике власти у ФБиХ на дијалог о отвореним питањима. Као први услов за повратак у заједничке институције постављено је регулисање питања шума и пољопривредног земљишта, о чему је спорне одлуке доносио Уставни суд БиХ.

Посљедње одлуке тог суда, гдје уз шест домаћих судија сједе и три странца, “Инцков закон” о забрани негирања геноцида, као и именовање Кристијана Шмита на мјесто високог представника у БиХ, без комплетне процедуре, за Српску су, како понављају њени званичници, били окидач да се повуку из одлучивања на нивоу БиХ и започну процес враћања надлежности које су раније, под притисцима или споразумно, пренесене на ниво БиХ. 

Услови за сједање за преговарачки сто у БиХ испостављени су након што су у суботу увече у Београду разговарали српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић, а став саговорника “Гласа” је да ће одговор на нови позив из Српске показати ко је за шта, те ко шта жели, али и да истовремено треба бити опрезан.

Вучић је, наиме, истакао да му је Додик рекао да не постоји ни хир, а ни жеља Српске да било гдје, нити било коме прави проблем, већ да потези представљају реакцију на покушај да јој се отме оно што јој припада по Дејтону, а најавио је и да ће наредне двије седмице бити доста разговора о свему, не износећи детаље. Да је разговарано и о тим условима, потврдио је и Додик.

- Ми желимо да сједнемо и разговарамо и да им укажемо да коначно схвате да је то озбиљно и да не можемо да попустимо у смислу да нам се одузму пољопривредно земљиште и шуме. Када то буде регулисано, створиће се први корак за то да уђемо у органе БиХ - рекао је Додик.

Истакао је да је ситуација са развлашћивањем Српске у БиХ кулминирала и дошла до мјере када то питање мора бити ријешено или ће Српска морати да предузима мјере за спас права, не дирајући у оно што припада БиХ.

- И то ми упорно говоримо, само нас нико не слуша. Али оно што сте отели, ми ћемо или унилатерално вратити или ћемо договорити нови аранжман о тим стварима - истакао је Додик, набрајајући одлуке Уставног суда БиХ које су ишле на штету Српске, од Дана Републике до посљедњих које се односе на власништво над шумама и земљиштем.

Лидер Уједињене Српске и шеф Српског клуба у Представничком дому Парламента БиХ Ненад Стевандић казао је да је потпуно јасно да је Српска на страни дијалога, а да политичари из ФБиХ, предвођени лидером СДА  Бакиром Изетбеговићем и ДФ-а Жељком Комшићем, покушавају да избјегну тај разговор.

- Уз то, покушавају да утичу на западне дипломате да се језиком уцјена рјешава криза. Разговоре никада нико од нас није одбио - закључио је он за “Глас Српске”.

Професор уставног права и познавалац политичких прилика у БиХ Радомир Лукић сматра да је мала вјероватноћа за такав дијалог, али да су вјероватно већ вођени одређени дипломатски напори у вези са цијелом ситуацијом.

- Нисам сигуран да се бошњачка страна искрено може упустити у разговоре, а бојим се да ће увлачење у то само разводнити ову ситуацију. Нисам веровао у те преговоре ни када их је водио старији Изетбеговић, а још мање млађем Изетбеговићу - закључио је Лукић за “Глас Српске”. +++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана