Мајкић: Мектићу консензус највећи проблем!?

Срна
Мајкић: Мектићу консензус највећи проблем!?

Сарајево - Изјава министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгана Мектића да је кључни проблем за ескалацију мигрантске кризе "држава која функционише на бази консензуса" представља нонсенс и показује сву неспособност власти на нивоу БиХ да пронађе рјешења за овај све озбиљнији проблем, оцијенила је за Срну делегат Клуба Срба у Дому народа парламента БиХ Душанка Мајкић.

"Па, зар је то могуће? Како министру Мектићу, као лицу које је задужено за стрикнто поштивање Устава ове земље, највећи проблем у раду представља консензус који треба постићи између два ентитета и три народа, на којем почива ова земља и без којег би она изгубила сваки смисао даљег постојања?", пита Мајкићева.

Узимајући у обзир, како је рекла Мајкићева, да Министарство безбједности и Савјет министара за протекле четири године мандата нису сачинили свеобухватан план за дјеловање ентитетских и институција БиХ у складу са надлежностима и с циљем спречавања повећаног прилива миграната, шта друго може констатовати "потпуно дезоријентисани" министар безбједности него да је ријеч о "кризи која представља нерјешив проблем".

"Коректно је признати да министар није у стању да ријеши овај проблем, али је, због незнања и неспособности обавезан поднијети оставку и спријечити даљу ескалацију кризе, што Мектићу, очигледно, не пада напамет", изјавила је Мајкићева.

Она је истакла да многе земље које се суочавају са овим проблемом улажу изузетне напоре да би заштитиле своју границу и грађане од најезде илегалних мигранта, док власт на нивоу БиХ показује тотално несналажење и неспособност, иако је проблем илегалних миграција актуелан још од 2015. године.

Мајкићева наглашава да је, нажалост, проблем мигрантске кризе тренутно Савјет министара у техничком мандату потпуно препустио Унско-санском кантону, који нема ни финансијска средства која су им обећали као подршку да из тог проблема изађу.

"Очигледно је и да се мигрантска криза и даље користи као средство притиска на малобројно српско повратничко становништво у Меденом Пољу које планирају заувијек протјерати са вјековних огњишта", напоменула је Мајкићева.

Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић изјавио је данас да у БиХ мигрантска криза представља неку врсту нерјешивог проблема зато што је то земља која функционише на бази консензуса и координације.

Он је оцијенио да БиХ, оваква каква је данас, није у стању да се "носи" ни са једном озбиљном кризом, додавши да илегални мигранти у БиХ улазе и прелазе њену границу и због јако пуно унутрашњих слабости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана