Majkić: Mektiću konsenzus najveći problem!?

Srna
Majkić: Mektiću konsenzus najveći problem!?

Sarajevo - Izjava ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića da je ključni problem za eskalaciju migrantske krize "država koja funkcioniše na bazi konsenzusa" predstavlja nonsens i pokazuje svu nesposobnost vlasti na nivou BiH da pronađe rješenja za ovaj sve ozbiljniji problem, ocijenila je za Srnu delegat Kluba Srba u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić.

"Pa, zar je to moguće? Kako ministru Mektiću, kao licu koje je zaduženo za striknto poštivanje Ustava ove zemlje, najveći problem u radu predstavlja konsenzus koji treba postići između dva entiteta i tri naroda, na kojem počiva ova zemlja i bez kojeg bi ona izgubila svaki smisao daljeg postojanja?", pita Majkićeva.

Uzimajući u obzir, kako je rekla Majkićeva, da Ministarstvo bezbjednosti i Savjet ministara za protekle četiri godine mandata nisu sačinili sveobuhvatan plan za djelovanje entitetskih i institucija BiH u skladu sa nadležnostima i s ciljem sprečavanja povećanog priliva migranata, šta drugo može konstatovati "potpuno dezorijentisani" ministar bezbjednosti nego da je riječ o "krizi koja predstavlja nerješiv problem".

"Korektno je priznati da ministar nije u stanju da riješi ovaj problem, ali je, zbog neznanja i nesposobnosti obavezan podnijeti ostavku i spriječiti dalju eskalaciju krize, što Mektiću, očigledno, ne pada napamet", izjavila je Majkićeva.

Ona je istakla da mnoge zemlje koje se suočavaju sa ovim problemom ulažu izuzetne napore da bi zaštitile svoju granicu i građane od najezde ilegalnih migranta, dok vlast na nivou BiH pokazuje totalno nesnalaženje i nesposobnost, iako je problem ilegalnih migracija aktuelan još od 2015. godine.

Majkićeva naglašava da je, nažalost, problem migrantske krize trenutno Savjet ministara u tehničkom mandatu potpuno prepustio Unsko-sanskom kantonu, koji nema ni finansijska sredstva koja su im obećali kao podršku da iz tog problema izađu.

"Očigledno je i da se migrantska kriza i dalje koristi kao sredstvo pritiska na malobrojno srpsko povratničko stanovništvo u Medenom Polju koje planiraju zauvijek protjerati sa vjekovnih ognjišta", napomenula je Majkićeva.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić izjavio je danas da u BiH migrantska kriza predstavlja neku vrstu nerješivog problema zato što je to zemlja koja funkcioniše na bazi konsenzusa i koordinacije.

On je ocijenio da BiH, ovakva kakva je danas, nije u stanju da se "nosi" ni sa jednom ozbiljnom krizom, dodavši da ilegalni migranti u BiH ulaze i prelaze njenu granicu i zbog jako puno unutrašnjih slabosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana