Маја Шупут, предсједница Комисије за концесије Републике Српске: Све је чисто у пројекту “Бук Бијела”

Ведрана Кулага Симић
Маја Шупут, предсједница Комисије за концесије Републике Српске: Све је чисто у пројекту “Бук Бијела”

БАЊАЛУКА - Све је чисто када је у питању изградња хидроелектране (ХЕ) “Бук Бијела” на Дрини, тако да ћемо тај утемељени став бранити и у заједничкој комисији за концесије, чије је формирање у току.

Каже то за “Глас Српске” предсједница Републичке комисије за концесије Маја Шупут, која ће, са двојицом колега, бити дио заједничке комисије која се формира са колегама са нивоа БиХ, а као посљедица судских процеса.

Уставни суд је у јулу, одлучујући о захтјеву који су потписала 24 члана Представничког дома Парламента БиХ за рјешавање спора између БиХ и Српске у вези са пројектом ХЕ на ријеци Дрини, који заједнички настоје да спроведу у дјелу Српска и Србија, донио дјелимичну одлуку о допустивости и меритуму. Комисији за концесије БиХ је наложено да, у својству заједничке комисије за концесије, најкасније у року од три мјесеца од дана достављања ове одлуке ријеши спорна питања настала у вези са додјелом концесија.

Заједничка комисија за концесије, у којој ће се наћи републички експерти и њихове колеге са нивоа БиХ, требало би, како је потврђено “Гласу Српске”, да до краја октобра заузме став у вези са проблематизованом градњом ХЕ “Бук Бијела”, а чланови ће ускоро да се, први пут, нађу за истим столом.

Шупутова је потврдила да су ступили у контакт са колегама из Комисије за концесије БиХ, да су обавијештени о формирању заједничке комисије, али да још нису добили рјешења, те да их очекују наредних дана.

- Комисија за концесије Српске је спровела поступак у складу са Законом о концесијама. Сарађиваћемо, али идемо у правцу заштите интереса Српске. У овом нема ништа спорно. Ово је чак пројекат који је од користи за цијелу БиХ - истакла је Шупутова.

Додала је да они знају своје полазне основе, од којих не одустају, те истакла да ће више информација о самом раду заједничке комисије и свим осталим детаљима бити наредних дана.

- Имамо све раније документе, на основу којих су и спроведене процедуре за додјелу концесије, и са њима идемо пред остале колеге са нивоа БиХ. Стојимо иза тих докумената и бранимо тај став Српске у оквирима будућег рада кроз заједничку комисију - закључила је Шупутова.

Дио посланика са нивоа БиХ обратио се, наиме, Уставном суду БиХ још лани у децембру због, како су навели, кршења суверенитета БиХ. Затражили су и да се стави ван снаге одлука Републике Српске о давању концесије за изградњу хидроелектрана на горњој Дрини, наглашавајући да одлуке у вези са имовином, попут ријека на међународним границама, могу бити донесене искључиво на нивоу БиХ.

Уставни суд је утврдио да постоји спор између БиХ и Српске у вези са одлукама о датим концесијама, а из Српске тврде да се локације за градњу налазе у унутрашњости Српске и да је по том основу она надлежна за те послове.

Проблеми

Камен темељац за “Бук Бијелу” на Дрини положили су половином маја ове године премијери Српске и Србије Радован Вишковић и Ана Брнабић, а како је откривено да су републике одлучне да реализују тај пројекат, не престају реакције дијела јавности и невладиног сектора из БиХ и Црне Горе, који упозоравају да нема свих сагласности. Тиме је настављен низ проблема који прате пројекат од 1965. године, када се појавила идеја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана