Лукач: Омогућити боље услове за полицајце који одлазе у пензију

Срна
Лукач: Омогућити боље услове за полицајце који одлазе у пензију

Бањалука - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је данас у Народној скупштини да подржава доношење законског рјешења које ће овдашњим полицајцима при одласку у пензију обезбиједити боље услове.

Лукач је навео да ће то бити предмет разговора у Влади, признавши да су услови за одлазак у пензију полицајаца много неповољнији него у Федерацији БиХ.

“Надам се да ће разговори са синдикатом и Владом омогућити полицајцима да имају повољније услове при одласку у пензију, а посебно они који су у протеклом рату учествовали у одбрани Српске. Надам се ће то буџет моћи да подржи”, рекао је Лукач, одговарајући на посланичка питања током скупштинске тачке Актуелни час.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић истакао је да је у претходном периоду рађено на ревитализацији Фабрике мотора специјалне намјене са Пала, али да је та фирма, нажалост, изгубила стратешку позицију коју је раније имала у области намјенске индустрије.

“Дио опреме може послужити за металску производњу, али проблем је што није пронађен стратешки партнер”, рекао је Ђокић.

Када је ријеч о неисплаћивању накнада Српској и њеним општинама за потопљено земљиште, Ђокић је навео да се са Владом Србије настоји ријешити то питање.

“То питање држимо актуелним. Желимо да се накнаде редовно исплаћују и чекамо да Влада Србије уради свој дио посла”, рекао је Ђокић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић истакао је да је Влада Српске реаговала када је ријеч о рјешавању проблема фирме ХПК Драксенић код Козарске Дубице.

“Ова фирма је дошла у проблем због поремећаја на глобалном тржишту шећера. Урадили смо репрограм обавеза те фирме, уплатитили 300.000 КМ и договорили са институцијама из Србије да се обезбиједи довољно кукуруза да би то предузеће могло да ради. Надам се да ће проблеми бити превазиђени”, рекао је Пашалић одговарајући на питања посланика опозиције да у тој фирми без посла остаје 170 радника.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић навела је да ресорно министарство у оквиру својих надлежности улаже напоре да се ријеши проблем загађења земљишта отровним пираленом у Пословној зони фирме “Инцел” код Бањалуке.

“Зона жИнцелж је мјесто које треба посебно опсервирати”, рекла је Голићева и додала да треба радити на томе да се загађено земљиште доведе у пређашње стање, иако је то комплексно питање.

Када је ријеч о плутајућем и кабастом отпаду у ријеци Врбас и на подручју Хидроелектране /ХЕ/ “Бочац”, Голићева је нагласила да је рјешавање тог проблема једно од приоритета, те да је то заједнички проблем оба ентитета.

“Управо се одржава састанак у ХЕ жБочацж на коме су све заинтересоване стране, стручњаци за питање вода, екологију, инспекцијски органи. Они се баве анализом тог питања. Отпад долази у Бочац долази из Доњег Вакуфа и треба изградити мрежу да се он прикупи. А, када је ријеч о жутој мрљи која се недавно појавила и узнемирила грађане, анализе релеватних институција су утврдиле да је вода за пиће у Бањалуци исправна”, навела је Голићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана