Лов на гласове почиње у петак

В. К.
Лов на гласове почиње у петак

Бањалука - Борба за власт на локалном нивоу званично почиње у петак, када стартује изборна кампања, а у лов за гласове иде више од 30.000 кандидата.

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ расписала је почетком маја изборе за десет градоначелника у БиХ, од којих ће шест у РС изабрати бирачи директно на изборима, а првог човјека Источног Сарајева бираће одборници из шест источносарајевских општина који добију повјерење својих суграђана. Избори су расписани и за 131 општину у БиХ, а бирачи у Српској ће начелнике и одборнике изабрати у 57 локалних заједница.

За челна мјеста у градовима и општинама у РС снаге ће одмјерити 164 кандидата, а у већини средина ће копља укрстити по два-три кандидата, јер су странке углавном успјеле да се групишу у два блока, предвођена СНСД-ом и СДС-ом. Једина локална заједница у БиХ у којој се бирачи прве недјеље у октобру неће појавити на биралиштима је Мостар, јер политичке партије нису ни ове године постигле договор о начину функционисања тог града.

Регулаторна агенција за комуникације (РАК) БиХ подсјетила је јуче медије да током изборне кампање морају поштовати поглавље Изборног закона БиХ и Правилник о медијском представљању политичких субјеката. Изборна ћутња почиње 24 часа прије отварања бирачких мјеста, односно 1. октобра у седам часова и траје до њиховог затварања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана