Lov na glasove počinje u petak

V. K.
Lov na glasove počinje u petak

Banjaluka - Borba za vlast na lokalnom nivou zvanično počinje u petak, kada startuje izborna kampanja, a u lov za glasove ide više od 30.000 kandidata.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je početkom maja izbore za deset gradonačelnika u BiH, od kojih će šest u RS izabrati birači direktno na izborima, a prvog čovjeka Istočnog Sarajeva biraće odbornici iz šest istočnosarajevskih opština koji dobiju povjerenje svojih sugrađana. Izbori su raspisani i za 131 opštinu u BiH, a birači u Srpskoj će načelnike i odbornike izabrati u 57 lokalnih zajednica.

Za čelna mjesta u gradovima i opštinama u RS snage će odmjeriti 164 kandidata, a u većini sredina će koplja ukrstiti po dva-tri kandidata, jer su stranke uglavnom uspjele da se grupišu u dva bloka, predvođena SNSD-om i SDS-om. Jedina lokalna zajednica u BiH u kojoj se birači prve nedjelje u oktobru neće pojaviti na biralištima je Mostar, jer političke partije nisu ni ove godine postigle dogovor o načinu funkcionisanja tog grada.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH podsjetila je juče medije da tokom izborne kampanje moraju poštovati poglavlje Izbornog zakona BiH i Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata. Izborna ćutnja počinje 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 1. oktobra u sedam časova i traje do njihovog zatvaranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana