Листа запослених подваљена као списак ратних злочинаца

Г. Маунага, Ж. Домазет
Листа запослених подваљена као списак ратних злочинаца

Бањалука - Стотине бивших полицајаца и војника из РС стављено је на јавну потјерницу под оптужбама за ратне злочине, иако многи од њих нису били ни близу Сребренице и других подручја на којима су злочини почињени.

Списак са 810 имена објавили су поједини медији и удружења из ФБиХ, представљајући га као "листу осумњичених за геноцид над Бошњацима у Сребреници 1995. године". За 400 њих је наведено да упркос томе раде у Полицији РС, Агенцији за истраге и заштиту (SIPA) и у Оружаним снагама БиХ. Списак је и јуче кружио порталима, као одговор на текстове и фотографију на којој су полицајци Полицијске станице Власеница са ратном заставом Армије РБиХ.

- Списак са 810 имена особа које су представљене као починиоци ратних злочина над Бошњацима у Сребреници 1995. заправо је досије запослених лица која су се те године налазила на потезу од Зворника до Вишеграда. Сулудо је тврдити да су сви починили ратне злочине - рекао је "Гласу Српске" члан мјешовите комисије Владе РС, ФБиХ и представника међународне заједнице која је сачинила овај списак у марту 2005. године.

Он је истакао да је списак злоупотријебљен у пропаганду и да су невини људи стављени на јавну потјерницу.

- На списку је првобитно било чак 23.000 људи, али је на крају сведен на 810 оних који су били на буџету, односно у војсци или полицији. То није никакав списак људи који су починили ратне злочине - каже наш саговорник и додаје да је ОХР својевремено с посла суспендовао полицајце који су били на том списку, али да су сви враћени на посао.

У више наврата су и удружења из ФБиХ тражила да одређена лица са тог списка буду суспендована с посла или смијењена. На списку су уз имена објављени матични бројеви, из којих се види да су појединци са те листе у вријеме када су почињени злочини у Сребреници били малољетни и као такви нису могли бити у саставу МУП-а.

Представници институција и удружења у РС осудили су злоупотребу списка и изношење личних података људи који су без доказа названи ратним злочинцима.

Директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС Милорад Којић каже да се ради о још једном покушају приписивања колективне одговорности за злочине почињене у протеклом рату.

- Ту су углавном наведени људи који су се водили у јединицама у том периоду, а доста је оних који тада нису били ни близу Сребренице. Тиме је угрожена приватност и безбједност појединаца за које није утврђено да су одговорни за било шта. Онај ко је тај списак доставио медијима треба да одговара - каже Којић.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Лазар Продановић је рекао да је ријеч о невиђеним манипулацијама ради стварања психолошког притиска да се Срби иселе из Братунца, Сребренице, Милића, Власенице и Зворника.

- Ријеч је о страшној злоупотреби. Треба истражити ко то и на који начин пласира и ко врши злоупотребу објављивања личних података. Сваког ко је на такав начин поменут институције треба да заштите - каже Продановић и наводи да је то и дио психолошког притиска на српске припаднике SIPA.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Представничком дому Парламента БиХ Александра Пандуревић изјавила је да се ради о бескрупулозном етикетирању људи.

- Очекујем да ће се огласити Тужилаштво БиХ и рећи да ли је тај списак вјеродостојан и истражити како је могуће да нечији матични бројеви доспијевају у јавност и то да их објављују поједини медији. Ово је чисто етикетирање људи чија је безбједност сада угрожена - истакла је Пандуревићева.

Предсједник Одбора за безбједност Народне скупштине РС Миланко Михајлица сматра да је циљ појединих бошњачких политичких и безбједносних структура слабљење и дестабилизација РС те да су за те структуре сви Срби ратни злочинци.

Предсједник Удружења жена жртава рата РС Божица Живковић-Рајилић каже да објављивање списка и то што су три полицајца Бошњака махала ратном заставом Армије РБиХ показује да БиХ није држава.

- Једни позивају на рат, а други су одмах кривци само ако су прошли путем до Сребренице - навела је Рајилићева.

У саопштењу Савеза логораша РС истакнуто је да се изношењем нових неистина о сребреничким догађајима, којим се поновно сатанизују РС и њена Војска и МУП, жели под тепих сакрити истина о све присутнијим облицима терористичког организовања и дјеловања у БиХ.

Борци и породице несталих

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић каже да је објављивање списка урађено с циљем слабљења притиска за смјену предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Шефика Yаферовића, који се доводи у везу са ратним злочинима почињеним над Србима у региону Зенице.

- Бошњаци, оптужујући припаднике Војске и Полиције РС за ратне злочине, желе сатанизовати РС, али борци то неће дозволити - истакао је предсједник Предсједништва Борачке организације РС Душко Милетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана