Лагумдџија при крају мандата кренуо са »чишћењем« у Министарству!

nezavisne.com
Лагумдџија при крају мандата кренуо са »чишћењем« у Министарству!

Сарајево - Након низа скандала и афера које су посљедњих мјесеци потресале Министарство иностраних послова (МИП), министар Златко Лагумџија, уочи самог одласка са функције, почео је да уводи ред у сједиште дипломатије у Сарајеву те су цех први платила два руководећа државна службеника из Сектора општих послова!

Како сазнају "Независне", крајем прошле седмице са позиције шефа овог сектора смијењена је Селма Ужичанин, помоћник министра, док је истовремено покренут дисциплински поступак против Вељка Обреновића, шефа Одсјека за финансије у Сектору општих послова.

Према сазнањима до којих смо дошли, Ужичанинова је смијењена због финансијског нереда и лоше организације у сједишту, али најприје због изостанка адекватне реакције на хаос који је у појединим кључним дипломатско-конзуларним представништвима (ДКП) БиХ у свијету изазвало дивљање швајцарског франка и америчког долара.

Наша сазнања потврдио је и Невен Акшамија, директора Агенције за државну службу (АДС), без које је немогуће провести овакве поступке.

"То су тачне информације и могу их потврдити за оба случаја. Против Вељка Обреновића већ се води дисциплински поступак, али нисмо обавијештени који су разлози. Но, институција то није ни обавезна", појашњава Акшамиија.

А разлог за поступак против Обреновића је, како нам је незванично потврђено, несвакидашња пљачка 50.000 КМ које су отете од благајника МИП-а Ивице Мерла током транспорта новца од банке до сједишта МИП-а крајем фебруара.

Још није познато да ли је Мерла по новац послао Обреновић, као шеф Одсјека за финансије, или управо Ужичанинова, као његова претпостављена и шефица цијелог сектора. До данас нису расвијетљене ни све околности пљачке, нити је добијен одговор на основно питање: Да ли је у питању била дојава изнутра?

Кад је, пак, у питању Селма Ужичанин, њена смјена, за коју је прибављена и сагласност саме Ужичанинове, обављена је експресно.

Према непотврђеним информацијама, сада већ бивша шефица Одсјека за опште послове била је буквално присиљена дати сагласност за властиту смјену (без које не би могла ни да буде смијењена).

Међутим, у МИП-у тврде да је Ужичанинова "на лични захтјев интерно распоређена у Сектор за мултилатералне односе".

"Дакле, Селма Ужичанин није смијењена са позиције помоћника министра за опште послове, тим више што је у петходном периоду овај посао изузетно успјешно обављала. Распоред на дипломатско мјесто у Сектору за мултилатералне односе умјесто Сектора за опште послова је искључиво мотивисано даљим радом на пословима који су дипломатског карактера. Све изван овога су неумјесне и неосноване спекулације", тврде из МИП-а. Међутим, не образлажу зашто је онда деградирана са позиције помоћника министра на функцију министра - савјетника, што је нижа функција у дипломатској хијерархији.

Подсјећамо, "Независне" су прве у неколико наврата писале о алармантној ситуацији у којој су се због дивљања страних валута (франка и долара) нашли поједини ДКП-и, превасходно они на кључним одредиштима, мисије при УН-у у Њујорку и Женеви, Амбасада у Вашингтону и још њих десетак. Све је посљедица чињенице да је БиХ једина држава на западном Балкану која је буџете ДКП-а везала за домаћу валуту, а након "дивљања" франка и долара из Сектора за опште послове, који руководи овим активностима, није било никакве реакције.

У недавном интервјуу за "Независне", Мирсада Чолаковић, одлазећи шеф Мисије у Њујорку, упозорила је на незавидан финансијски положај службеника и дипломатског особља "који су доведени у стање социјалне потребе", али и на могућност затварања ових мисија, што би у потпуности нарушило ионако незавидан углед БиХ у свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана