Курс долара гаси мисије БиХ у Њујорку, Вашингтону ...?

nezavisne.com
Курс долара гаси мисије БиХ у Њујорку, Вашингтону ...?

Вашингтон, Њујорк, Сарајево - Босна и Херцеговина ускоро би могла да стави катанац на врата Сталне мисије при УН-у у Њујорку и Амбасаде у Вашингтону, чиме би умањила свој ионако незавидан међународни положај у свијету.

Према ексклузивним информацијама "Независних", ситуација у ове двије кључне мисије за сваку признату дипломатију већ дуже је готово незавидна, а све се додатно закомпликовано упоредо са "дивљањем" курса долара. Континуирано смањивање буџета Министарства иностраних послова (МИП) БиХ и монетарни удари довели су до тога да су поједини, поготово нижерангирани службеници у Њујорку и Вашингтону, посљедњих мјесеци готово доведени у стање социјалне потребе.

Ургентни дописи

Затварање, или у блажој варијанти потпуна блокада рада мисија у овој моћној држави свијета стога је извјесна могућност. Такав развој догађаја несумњиво би нанио огромну, ненадокнадиву штету БиХ и њеном међународном угледу, тим прије што се вањски послови сваке државе у свијету темеље на снажном позиционирању у Америци.

О свему су сједиште у Сарајеву прије неколико дана у дописима алармантног карактера извијестиле Мирсада Чолаковић, стална представница БиХ при Мисији УН-а и Јадранка Негодић, амбасадорица БиХ у Вашингтону.

Амбасадорица Чолаковић подсјећа да је Стална мисија БиХ при УН-у у више наврата, а посљедњи пут 20. фебруара ове године, детаљно образложила ситуацију у Њујорку у вези са тржиштем станова и цијенама закупа станова.

"Нажалост, наша финансијска ситуација, која подразумијева функционисање овог ДКП-а и егзистенцијалне неприлике запослених, од нашег задњег акта драстично се погоршала", наводи Чолаковићева.

Даље појашњава да је основни узрок погоршања континуирани тренд раста вриједности америчког долара, "који евидентно неће бити заустављен".

"Дивљање" долара

"Данас, 11. марта, средња вриједности долара у односу на КМ је 1,85. У случају да се лични дохоци запослених исплаћују на данашњи дан, укупно примљени износ (станарина и плата) другог секретара покрио би само станарину", наглашава Чолаковићева.

Према њеним ријечима, питање је колико ће овај дипломата, а поготово нижерангиране колеге, добити на крају мјесеца уколико долар и даље настави да расте.

"Стална мисија у Њујорку стога ургентно упозорава надлежне да овом проблему посвете хитну и дужну пажњу те очекује неодложну реакцију у циљу спречавања потпуне блокаде рада овог ДКП-а", упозорава амбасадор Чолаковић.

Ургенцију сличног карактера сједишту у Сарајево послала је и амбасадор Јадранка Негодић. И она потцртава да је већ упозоравала на негативне ефекте које на примања запослених и уопће рад Амбасаде у Вашингтону има кретање курса америчког долара.

"Још једном вас молимо да се подузму хитне мјере ублажавања посљедица негативног кретања долара, у циљу осигурања ликвидности ДКП-а и заштите личних примања запослених у ДКП-има у САД", наводи Негодићева у забрињавајућем тону.

Златко Лагумџија, одлазећи шеф бх. дипломатије, ни јуче, као ни протеклих мјесеци, није одговарао на наше позиве.

Његова замјеница Ана Тришић-Бабић разочарано закључује да је најпаметније "МИП закључати, те поново откључати и кренути све од почетка".

Дипломатија у кризи

"Ситуација у Министарству и ДКП мрежи је алармантна задњих 10 година. МИП није самостална институција, јер зависи од Предсједништва, од Министарства финансија и од Парламента. Безброј је проблема, а један је што се никада није кренуло у рационализацију ДКП мреже", истиче Тришић-Бабићева.

Она подсјећа да су свакој држави у свијету двије најбитније дипломатске дестинације мисија у Њујорку и амбасада у Вашингтону.

"Сада смо доведени у ситуацију да ова два ДКП-а не могу функционисати?! Апсолутно нико нема жељу да се МИП извуче из кризе и тако је већ годинама. МИП је свима постао задња рупа на свирали, ово је већ постао системски проблем", закључује Тришић-Бабићева.

Како су "Независне" раније упозориле, преблеми у самом функционирању МИП-а и ДКП-а су дубоки, а један од изражајнијих и најактуелнијих произлази из тога што је БиХ једина држава у региону која је буџет ДКП-а везала за КМ. Опште је мишљење да Министарство мора позвати у помоћ цијели систем ако уопште има намјеру да задржи и ојача неке кључне мисије у свијету, а самим тим држави врати барем дио пољуљаног међународног угледа.

Алармантно и у Швајцарској

Крајем јануара, како су то "Независне" раније извијестиле, сједишту МВП-а у Сарајеву се готово идентичном ургенцијом се обратио и Милош Прица, стални представник у бх. мисији при УН-у у Женеви. Он је тада упозорио да ће посљедица "дивљања" франка и небриге сједишта дословно бити гашење овог изнимно важног ДКП-а. У допису Прица је навео да у овом тренутку има 11 посто мању плату од плате техничког секретара у Мисији Црне Горе (који ради четири дана у седмици по уговору о дјелу), те је нагласио да је о платћама осталих запослених "излишно говорити".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана