Кришто: Недопустиво да у Предсједништву БиХ сједе два представника бошњачког народа

ГС
Foto: Архива

САРАЈЕВО- Кандидат Хрватског народног сабора за хрватског члана Предсједништва БиХ Борјана Кришто сматра да је недопустиво да у Предсједништву БиХ већ дуже вријеме сједе два представника бошњачког народа.

Кришто је навела да ће новим покушајем наметања нелегитимног избора хрватског члана Предсједништва БиХ гласовима Бошњака, БиХ тонути још дубље, можда и у неповратну кризу.

Она је истакла да је њен мотив јасан - унапређење односа међу народима у БиХ, а посебно између хрватског и бошњачког народа.

"Ако желимо боље стање у БиХ, те да БиХ видимо у свим европским асоцијацијама, поједине политичке опције морају да престану с подметањима и да се окрену истинском дијалогу за добробит свих", рекла је Кришто за "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Према њеним ријечима, Хрвати су увијек правили први корак на дугорочном плану и у интересу свих народа у БиХ.

"И у овај изборни циклус, нажалост, идемо по истим изборним правилима те, упркос томе, хрватски народ у БиХ и даље ће се снажно борити да има своје представнике у власти", навела је Кришто, актуелни замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и замјеник предсједника ХДЗ-а.

Она најављује да ће током изборне кампање промовисати изградњу БиХ као модерне земље три равноправна народа и свих грађана, поштивање уставних начела и доношење реформских закона, с циљем убрзања европског пута БиХ.

Према њеним ријечима, правна држава мора бити темељ изградње БиХ, што тренутно није случај.

"То није и не смије бити слика БиХ. Новим покушајем наметања нелегитимног избора хрватског члана Предсједништва БиХ гласовима Бошњака, БиХ ће тонути још дубље, овог пута, бојим се, и у неповратну кризу", упозорава Кришто.

Она додаје да је један од њених циљева и стварање услова за останак младих у БиХ, као и одржив опстанак Хрвата у БиХ.

"Сигурно је, увјерена сам, да ће Хрвати бити заступљени у свим институцијама БиХ путем својих легитимних представника", навела је Кришто.

Према њеним ријечима, сусједна Хрватска један је од највећих пријатеља БиХ, највећи лобиста и заговарач европског пута БиХ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана