Кредитни рејтинг "Б" са позитивним изгледима

Agencije
Кредитни рејтинг "Б" са позитивним изгледима

САРАЈЕВО - Међународна рејтинг агенција "Стандард и Пурс" потврдила је кредитни рејтинг БиХ који гласи "Б" са позитивним изгледима, саопштено је из Централне банке БиХ.

У образложењу потврде рејтинга, аналитичари ове агенције наводе да је економија БиХ, упркос дугорочној политичкој подијељености, наставила расти, тако да Агенција предвиђа раст бруто домаћег производа /БДП/ од 2,7 одсто у наредне четири године.

Резултати у фискалној сфери су главни фактор који подржава кредитни рејтинг, јер се очекује да ће нето дуг остати испод 30 одсто БДП-а и да ће имати повољну рочну структуру, док је позитивно оцијењен и квалитет регулативе у области банкарства.

"Позитивни изгледи су базирани на исказаном опредјељењу власти у БиХ да наставе структуралне реформе и да у наредних шест до 12 мјесеци постигну договор о аранжману са Међународним монетарним фондом /ММФ/", наводи се у саопштењу.

Реформе би се, према очекивањима аналитичара, могле односити на смањење терета трошкова рада и побољшање управљања јавним предузећима.

Према наводима аналитичара, кредитни рејтинг може бити повећан ако дође до стабилизације унутрашњих односа и постизања консензуса у погледу промовисања економског раста и структуралних реформи.

Рејтинг такође може бити повећан уколико дође до снажнијег економског раста.

С друге стране, аналитичари упозоравају да до смањења изгледа кредитног рејтинга може доћи у случају ескалације политичких тензија које би, између осталог, ометале економски раст.

"Садашњи рејтинг је актуелан од 8. марта прошле године када је ова агенција побољшала изгледе са стабилних на позитивне, што је било прво побољшање у изгледима за дугорочни `стандард и пурс` рејтинг БиХ од 2012. године", додаје се у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана