Kreditni rejting "B" sa pozitivnim izgledima

Agencije
Kreditni rejting "B" sa pozitivnim izgledima

SARAJEVO - Međunarodna rejting agencija "Standard i Purs" potvrdila je kreditni rejting BiH koji glasi "B" sa pozitivnim izgledima, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

U obrazloženju potvrde rejtinga, analitičari ove agencije navode da je ekonomija BiH, uprkos dugoročnoj političkoj podijeljenosti, nastavila rasti, tako da Agencija predviđa rast bruto domaćeg proizvoda /BDP/ od 2,7 odsto u naredne četiri godine.

Rezultati u fiskalnoj sferi su glavni faktor koji podržava kreditni rejting, jer se očekuje da će neto dug ostati ispod 30 odsto BDP-a i da će imati povoljnu ročnu strukturu, dok je pozitivno ocijenjen i kvalitet regulative u oblasti bankarstva.

"Pozitivni izgledi su bazirani na iskazanom opredjeljenju vlasti u BiH da nastave strukturalne reforme i da u narednih šest do 12 mjeseci postignu dogovor o aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/", navodi se u saopštenju.

Reforme bi se, prema očekivanjima analitičara, mogle odnositi na smanjenje tereta troškova rada i poboljšanje upravljanja javnim preduzećima.

Prema navodima analitičara, kreditni rejting može biti povećan ako dođe do stabilizacije unutrašnjih odnosa i postizanja konsenzusa u pogledu promovisanja ekonomskog rasta i strukturalnih reformi.

Rejting takođe može biti povećan ukoliko dođe do snažnijeg ekonomskog rasta.

S druge strane, analitičari upozoravaju da do smanjenja izgleda kreditnog rejtinga može doći u slučaju eskalacije političkih tenzija koje bi, između ostalog, ometale ekonomski rast.

"Sadašnji rejting je aktuelan od 8. marta prošle godine kada je ova agencija poboljšala izglede sa stabilnih na pozitivne, što je bilo prvo poboljšanje u izgledima za dugoročni `standard i purs` rejting BiH od 2012. godine", dodaje se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana