Крајишник: Сачувати економски потенцијал

Срна
Крајишник: Сачувати економски потенцијал

БАЊАЛУКА - Предсједник Фискалног савјета Републике Српске Миленко Крајишник рекао је да је у кризи усљед корона вируса, уз финансијску стабилност, потребно очувати економски потенцијал Српске.

Крајишник је за РТРС рекао да би се уз успјешно спровођење мјера на привредном плану и ако пандемија не потраје превише дуго могао очекивати релативно брз опоравак овдашње економије, и то до краја године.

Он је констатовао да је тренутно стање буџета Српске задовољавајуће.

“Он је од 2015. године наовамо консолидован, није имао неизмирених обавеза из претходног периода и пословао је са одређеним нивоом суфицита, што даје могућност да се још његова ликвидност одржава. Ово је кратко вријеме да би буџет, овако како је конципиран, запао у тешкоће у смислу да не може да измирује своје обавезе”, поручио је Крајишник.

Он је рекао да због пада прихода и повећања расхода ради санирања посљедица вируса у различитим областима треба очекивати дефицит у буџету на крају године.

Крајишник је прецизирао да тај дефицит може у овој години бити релативно висок, али да је важно да буде у сваком погледу контролисан.

Он је рекао да ће мјере у сузбијању штете допринијети побољшању ситуације ако буду правовремене, правно засноване и спровођене уз финансијску дисциплину свих актера и у сваком смислу - од државе, до грађана и привреде.

“И да имамо равномјеран распоред терета кризе на све учеснике да би се постигао оптималан и што ефикаснији економски опоравак након завршетка пандемије”, рекао је Крајишник.

Он је нагласио да је сигурно добра мјера према којој ће Влада исплатити минималне бруто плате радницима који су онемогућени да раде и остали су без посла усљед разних забрана због појаве вируса.

“То чува животни стандард грађана, радну снагу у фирмама, економски потенцијал предузећа и домаћу тражњу. Мјера одгоде плаћања пореских обавеза даје подршку реалном сектору”, навео је Крајишник и додао да је добро и да се држава јавно задужи код финансијских установа ради смањења штете у привреди.

Он је рекао да је битно да се направи ребаланс буџета Српске и промијени структура његове расходовне стране.

“И да сви расходи, који нису сада приоритет, буду смањени и да се новац усмјери у важније ствари које ће омогућити опоравак”, истакао је Крајишник.

Он је рекао да је добродошла солидарност међу људима у тешким временима, као и успостављање Фонда солидарности, те напоменуо да употреба средстава у том смислу треба да буде правична и врло одговорна.

Када је ријеч о међудржавној солидарности у овој кризи, Крајишник је, између осталог, одао признање Србији, Кини и Русији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана