Крах у иностранству: Путин убједљиво изгубио и у Београду

ГС
Крах у иностранству: Путин убједљиво изгубио и у Београду

Владимир Путин је поново изабран за предсједника Русије, рекордним бројем гласова. Међутим, што се тиче Руса који су гласали у иностранству, потпуно је другачија ситуација. У Београду су тако Путину дали свега 3 одсто гласова.

Рекордно висока излазност забиљежена је у недјељу на изборима за предсједника Русије у земљама Западног Балкана, саопштиле су руске амбасаде, преносе медији.

Даванков води у иностранству

Према анкетама о гласању у иностранству, Владимир Путин је губи од Владислава Даванкова.

Путинов највећи резултат, према пројекту, био је у Атини - тамо је 59% гласало у прилог актуелном предсједнику, док је 28% одбило да уопште одговара на питања.

Генерално, Путинови резултати ријетко су прелазили 20 одсто. Истовремено, од 40 до 60 одсто бирача генерално се изјаснило у прилог Даванкову у различитим градовима широм свијета.

На гласању у Србији, одржаном у школи при руској амбасади на Новом Београду, забиљежена је "веома висока излазност", навели су из амбасаде Русије у Београду, додавши да је гласало више од 4.700 бирача, преноси РИА.

Београд Путину дао само 3 одсто

Руси су у Београду, како наводи сајт „Воут Аброуд“ који је спровео анкету, највише гласова дали Владиславу Даванкову (66 одсто), док је њих 3 одсто гласало за Путина, а остали кандидати су добили по 1 одсто гласова.

Чак 14 одсто оних који су анкетирани су рекли да су на гласачким листићима писали нешто друго.

Остали упитани или нису хтјели да гласају, или нису хтјели да одговоре. Из руске амбасаде у Подгорици саопштили су да је излазност била "рекордна" и да је гласало 1.500 бирача.

- Све је протекло сасвим мирно, без икаквих инцидената. Излазност је била веома, веома висока - навели су из амбасаде.

У Црној Гори је слична ситуација била као у Београду па су и ту Руси дали 3 одсто гласова Путину.

Занимљиво је да је у Хрватској чак 13 одсто Руса гласало за Путина.​ Гласање у амбасади одржано је и у Сјеверној Македонији, у Скопљу, гдје је изашло 210 особа, што је дупло више него иначе, наводи руска агенција. Руске дипломате у Босни и Херцеговини саопштиле су да је на бирачком месту у Сарајеву гласало 112 бирача, док је 46 особа раније искористило своје бирачко право у Бањалуци. У руској амбасади у Албанији гласало је 126 држављана Русије.

- Избори су одржани у нормалном окружењу, без прекршаја - навели су из амбасаде.

Путин је, међутим, побједио у Грчкој, гдје су у Атини њему, према анкетама, дали 59 одсто гласова.

Избори за предсједника Русије трајали су три дана - од петка, 15. марта, до данас у 20 часова по локалном времену. На основу пребројаних 84 одсто гласова, за Владимира Путина гласало је 87,17 одсто бирача, саопштили су из руске Централне изборне комисије.

По подацима МУП-а Србије из маја прошле године, у Србији је тада боравило скоро 30.000 држављана Русије, евидентираних на темељу одобреног привременог боравка. Центар за заштиту и помоћ тражитељима азила у липњу 2023. објавио је податке да је у Србији боравак пријавило 30.000 до 40.000 држављана Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана