Ковачевић: Опструише се рад Агенције за заштиту личних података БиХ

Срна
Ковачевић: Опструише се рад Агенције за заштиту личних података БиХ

Сарајево - Непоступање Савјета министара БиХ по захтјевима Агенције за заштиту личних података онемогућава законит и ефикасан рад Агенције и има елементе опструкције, што је забрињавајуће и неприхватљиво, наводи се у Извјештају о заштити личних података у БиХ за 2016. годину.

Директор Агенције за заштиту личних података у БиХ Петар Ковачевић о проблемима у сарадњи са Савјетом министара информисао је чланове Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ.

Према његовим ријечима, Агенција за заштиту личних података од почетка је имала добру сарадњу са Парламентарном скупштином БиХ и њеним надлежним комисијама, али и са Савјетом министара.

"У посљедње вријеме сусрећемо се са одређеним проблемима које не можемо да ријешимо и који директно утичу на наш рад, а на које Савјет министара не одговара", истакао је Ковачевић.

Како примјер, он је навео да је Агенција тражила смањење администрације у корист јачања позиција инспектора који непосредно раде на заштити личних података, али је од Министарства финансија и трезора БиХ добијено негативно мишљење у којем је наведено да је то за њих неприхватљиво, јер је Агенција и до сада радила без проблема.

"Проблем су и службена возила, јер ми по правилнику Савјета министара немамо право на возила за инспекцијски надзор, а наше прво овлаштење јесте инспекцијски надзор", рекао је Ковачевић.

Он је објаснио да инспектори врше инспекцијске надзоре широм БиХ, иду на судове кад издају прекршајни надзор, врше обуке, али су ове активности редуковане због ограничења у кориштењу возила.

Агенција за заштиту личних података суочила се и са проблемима због закључка Савјета министара БиХ да се тражи сагласност за свако запошљавање у институцијама.

Ковачевић је прецизирао да, према Закону о буџету БиХ, Агенција има 27 запослених.

Он је напоменуо да је почетком прошле године државни службеник у Агенцији екстерно премјештен, али Савјет министара никада није доставио одговор на захтјев за сагласност да се попуни ова позиција.

"Ради се о позицији службеника за приговоре, јединог који ради на овим пословима. Наш приоритет су поступци по приговорима, свако лице има право да поднесе приговор, али сада нема ко то да ради, јер нема сагласности Савјета министара БиХ", истакао је Ковачевић.

Директор Агенције за заштиту личних података у БиХ рекао је да је овакво понашање Савјета министара према раду Агенције несхватљиво.

"Да ли су разлог одређени поступци, па и то што је Агенција казнила одређене министре зато што су кршили закон о заштити личних података или нешто друго, али ситуација је неодржива и обесмишљава се рад Агенције", сматра Ковачевић.

Заједничка комисија за људска права Парламентарне скупштине БиХ на сједници 7. јуна усвојила је Извјештај о заштити личних података у БиХ за 2016. годину, који би 14. јуна требало да размотре и посланици у Представничком дому.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана