Ковачевић: Никакве пријетње санкцијама неће спријечити Додика и СНСД у очувању Српске

Срна
Ковачевић: Никакве пријетње санкцијама неће спријечити Додика и СНСД у очувању Српске

БАЊАЛУКА - Изјава Мирка Шаровића да су Милорад Додик и СНСД највећа пријетња по мир и стабилност у БиХ и Фахрудина Радончића да је потребно увести санкције Додику и свим људима који прате његову политику у СНСД-у, показују да је то једна уиграна политичка комбинација призивања међународне интервенције према људима који воде Српску и представљају већинску вољу њених грађана и народа, изјавио је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.

-Када је ријеч о опозицији из Српске, њима је то једини начин да дођу на власт јер је очигледно да на демократским слободним изборима они никада не могу да побиједе Додика и СНСД. Из тог разлога њима јесте потребна таква врста приче, да су Додик и СНСД пријетња по мир и стабилност и да је њих, како даље каже њихов колега Фахрудин Радончић, потребно санкционисати и једноставно склонити у страну, да Шаровић без подршке народа добије прилику да води Републику Српску, на начин на који би он водио Српску - рекао је Ковачевић.

Он је истакао да су Шаровић и лидер СДА Бакир Изетбеговић у потпуности сагласни у томе да су пријетња по мир и стабилност Додик и СНСД који се боре за Републику Српску.

-Додик и СНСД желе да заштите Српску, да сачувају све оно што Српској по Уставу припада, желе да врате Српској све оно што су нам незаконито одузимали. За њих пријетња нису ни странци који долазе у БиХ, доносе катастрофалне, антиуставне, антидејтонске одлуке којима се Српској одузима пољопривредно земљиште, шуме, којима имају намјеру да нам одузму воде, ваздух и све оно што се на било који начин зове Република Српска. То је за њих у потпуности у реду, а ми који желимо да се томе супротставимо, предвођени Милорадом Додиком, смо по њима пријетња по мир и стабилност у БиХ - изјавио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, то је нешто потпуно страшно и скандалозно и што је у потпуности одрођено од народа и грађана Републике Српске.

-Нас такве ствари и пријетње санкцијама сигурно неће препасти, неће нас поколебати. Ми знамо шта је наш посао. Наш посао је да сачувамо Републику Српску, да Српској вратимо оно што јој припада, а Републици Српској припада све оно што пише у Уставу БиХ, једином Уставу који је на снази, који је Република Српска као страна прихватила и потписала 1995. године у Дејтону - поручио је Ковачевић.

Он је навео да је „сада потпуно јасно због чега је била битна намјера Милорада Додика и људи који су уз њега да се никада не пристане на измјене Устава“.

-Сада ћемо томе коначно да се вратимо и никакве пријетње и санкције нас у томе не могу поколебати јер ми радимо за народ и грађане Републике Српске и само су они ти који ће нама моћи на било који начин рећи шта треба, а шта не треба да радимо -рекао је Ковачевић за РТРС.

Коментаришући изјаву Шаровића да је одговор шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова приликом недавног разговора са Додиком о ситуацији у БиХ био да, како тврди, пређе на наредно питање, Ковачевић је поручио да је то прилично комично.

Он је истакао да је Додик градио изузетно добре односе са Руском Федерацијом и да су Српска и данас има изузетно добре односе са Русијом и да је Сергеј Лавров показао колико поштује и Додика и Републику Српску.

-Дошао је у посјету у сједиште институција Републике Српске у Источном Сарајеву. Тиме је показао на који начин уважава и Милорада Додика и Републику Српску. Срео се, наравно, првом приликом поново са Додиком иако су они тврдили да су због те неке наводне измишљене афере „икона“ нарушени односи. Видјели смо и по срдачности тог сусрета да ти односи уопште нису нарушени  нагласио је Ковачевић.

Он је оцијенио да „грађани и народ у Српској вјерују Милораду Додику, да је Додик имао озбиљне разговоре и са Лавровом и са неким другим људима у Русији.

-Не треба уопште било ко да сумња да подршку наших пријатеља из Русије имамо и да, као што је Додик већ рекао, Русија неће оставити своје пријатеље на цједилу - навео је Ковачевић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана