Ковачевић: Бошњачки делегати напуштањем сједнице блокирали БиХ

GS
Foto: Srna

Делегат Клуба српског народа Радован Ковачевић рекао је да су делегати Клуба бошњачког народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, напуштањем данашње сједнице овог дома, блокирали БиХ у тренутку када се налази на два дана од одлуке о отварању приступних преговора између ЕУ и БиХ.

Навео је да је то неодговорно и неозбиљно понашање.

- Није понашање који се на било који начин може тумачити добро према БиХ, нити према било ком народу или ентитету у БиХ - навео је Ковачевић након прекида данашње сједнице Дома народа.

Истакао је да су делегати из Српске имали намјеру да се разговара о Приједлогу закона о Уставном суду, који је уврштен на дневни ред данашње сједнице, а што је био разлог напуштања сједнице бошњачких делегата, и додао да се тиме жељела дати могућност представницима свих народа да искажу мишљење о овом питању.

- И на крају крајева, да гласамо о Приједлогу закона о Уставном суду. Ми никога нисмо присилили да било како гласа. Никоме нисмо наметали своју вољу. Ми смо само тражили да се, у складу са Пословником, Дом народа изјасни о приједлогу да се један закон уврсти у дневни ред - рекао је Ковачевић.

Он је подсјетио да је од 2014. до 2018. године СНСД имао већину у Клубу Срба у Дому народа, али да је тада СДА имала већину у овом дому са онима који су у том клубу били мањина.

- Да ли треба да подсјетим какава је ситуација била у периоду 2014–2018. година - да је СНСД имао тада већину у Клубу Срба у Дому народа, али да је СДА правила некакву другу већину и на нивоу Дома народа и на нивоу БиХ са онима који су били мањина, када је у питању српски народ и када је у питању избор грађана Републике Српске. Тада то није сметало - истакао је Ковачевић.

Подсјетио је, када посланици и делегати СНСД-а о неким стварима нису хтјели да учествују у доношењу одлука, то називано блокирањем БиХ.

Нагласио је да делегати из Републике Српске никада нису рушили кворум Дома народа.

- Дом народа је радио, одлучивао, прегласавао, али нисмо рушили кворум - подсјетио је Ковачевић.

Он је навео да у претходном мандату за четири године није донесена ниједна битна одлука, те напоменуо да се у овом мандату доносе одлуке, усвајају буџети, формира власт, али и да се праве значајни кораци према ЕУ.

- Онда се поново појављује кључни реметилачки фактор који из опозиције проналази начин како да онемогући рад институција, онемогући да наставимо да доносимо значајне одлуке који ће свим грађанима Републике Српске, Федерације БиХ омогућити да будемо ближе ЕУ и да сви живимо боље - истакао је Ковачевић.

Истакао је да странци који желе да дестабилизују БиХ неће наћи партнера за то у Републици Српској и СНСД-у, те напоменуо да је Српска у протеклих годину дана показала да је за стабилност и убрзан пут БиХ према ЕУ.

- И да се ријешимо страних судија у Уставном суду, да одлуке о нашим животима у БиХ доносимо ми, а не некакви странци које не занима БиХ, који не знају ништа о БиХ и који желе да доносе одлуке које ће даље да дестабилизују БиХ - напоменуо је Ковачевић.

Истакао је да сваки делегат у складу са Пословником Дома народа има могућност да предлаже било који закон, о којем се делегати изјашњавају, те оцијенио да Приједлог закона о Уставном суду БиХ данас не би добио потребну већину.

- Ми из СНСД-а бисмо гласали "за" и колега из СДС-а који је предложио закон би гласао "за", али он не би имао већину и не би био усвојен и та прича би била завршена - додао је Ковачевић.

Реагујући на изјаву шефа Клуба делегата бошњачког народа Шефика Џаферовића да је за Приједлог закона о Уставном суду мислио да је само сукоб СНСД-а и СДС-а, Ковачевић је поручио да то показује да се Џаферовић радује сукобима у Српској и да му не пада на памет да о кључним питањима која онемогућавају будућност БиХ разговара са Србима и Хрватима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана