Kovačević: Bošnjački delegati napuštanjem sjednice blokirali BiH

GS
Foto: Srna

Delegat Kluba srpskog naroda Radovan Kovačević rekao je da su delegati Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, napuštanjem današnje sjednice ovog doma, blokirali BiH u trenutku kada se nalazi na dva dana od odluke o otvaranju pristupnih pregovora između EU i BiH.

Naveo je da je to neodgovorno i neozbiljno ponašanje.

- Nije ponašanje koji se na bilo koji način može tumačiti dobro prema BiH, niti prema bilo kom narodu ili entitetu u BiH - naveo je Kovačević nakon prekida današnje sjednice Doma naroda.

Istakao je da su delegati iz Srpske imali namjeru da se razgovara o Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu, koji je uvršten na dnevni red današnje sjednice, a što je bio razlog napuštanja sjednice bošnjačkih delegata, i dodao da se time željela dati mogućnost predstavnicima svih naroda da iskažu mišljenje o ovom pitanju.

- I na kraju krajeva, da glasamo o Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu. Mi nikoga nismo prisilili da bilo kako glasa. Nikome nismo nametali svoju volju. Mi smo samo tražili da se, u skladu sa Poslovnikom, Dom naroda izjasni o prijedlogu da se jedan zakon uvrsti u dnevni red - rekao je Kovačević.

On je podsjetio da je od 2014. do 2018. godine SNSD imao većinu u Klubu Srba u Domu naroda, ali da je tada SDA imala većinu u ovom domu sa onima koji su u tom klubu bili manjina.

- Da li treba da podsjetim kakava je situacija bila u periodu 2014–2018. godina - da je SNSD imao tada većinu u Klubu Srba u Domu naroda, ali da je SDA pravila nekakvu drugu većinu i na nivou Doma naroda i na nivou BiH sa onima koji su bili manjina, kada je u pitanju srpski narod i kada je u pitanju izbor građana Republike Srpske. Tada to nije smetalo - istakao je Kovačević.

Podsjetio je, kada poslanici i delegati SNSD-a o nekim stvarima nisu htjeli da učestvuju u donošenju odluka, to nazivano blokiranjem BiH.

Naglasio je da delegati iz Republike Srpske nikada nisu rušili kvorum Doma naroda.

- Dom naroda je radio, odlučivao, preglasavao, ali nismo rušili kvorum - podsjetio je Kovačević.

On je naveo da u prethodnom mandatu za četiri godine nije donesena nijedna bitna odluka, te napomenuo da se u ovom mandatu donose odluke, usvajaju budžeti, formira vlast, ali i da se prave značajni koraci prema EU.

- Onda se ponovo pojavljuje ključni remetilački faktor koji iz opozicije pronalazi način kako da onemogući rad institucija, onemogući da nastavimo da donosimo značajne odluke koji će svim građanima Republike Srpske, Federacije BiH omogućiti da budemo bliže EU i da svi živimo bolje - istakao je Kovačević.

Istakao je da stranci koji žele da destabilizuju BiH neće naći partnera za to u Republici Srpskoj i SNSD-u, te napomenuo da je Srpska u proteklih godinu dana pokazala da je za stabilnost i ubrzan put BiH prema EU.

- I da se riješimo stranih sudija u Ustavnom sudu, da odluke o našim životima u BiH donosimo mi, a ne nekakvi stranci koje ne zanima BiH, koji ne znaju ništa o BiH i koji žele da donose odluke koje će dalje da destabilizuju BiH - napomenuo je Kovačević.

Istakao je da svaki delegat u skladu sa Poslovnikom Doma naroda ima mogućnost da predlaže bilo koji zakon, o kojem se delegati izjašnjavaju, te ocijenio da Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH danas ne bi dobio potrebnu većinu.

- Mi iz SNSD-a bismo glasali "za" i kolega iz SDS-a koji je predložio zakon bi glasao "za", ali on ne bi imao većinu i ne bi bio usvojen i ta priča bi bila završena - dodao je Kovačević.

Reagujući na izjavu šefa Kluba delegata bošnjačkog naroda Šefika Džaferovića da je za Prijedlog zakona o Ustavnom sudu mislio da je samo sukob SNSD-a i SDS-a, Kovačević je poručio da to pokazuje da se Džaferović raduje sukobima u Srpskoj i da mu ne pada na pamet da o ključnim pitanjima koja onemogućavaju budućnost BiH razgovara sa Srbima i Hrvatima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana