Кошарац: Српска показала способност демократског одлучивања

ГС
Кошарац: Српска показала способност демократског одлучивања

САРАЈЕВО- Република Српска је још једном показала способност да доноси одлуке на демократски начин и у складу са Уставом, изјавио је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.

Кошарац је рекао да је видљива политичка одговорност руководства Републике Српске да се о актуелним политичким темама и безбједносним изазовима разговара у најважнијој институцији Српске, као и да сва рјешења треба да буду плод домаћег договора и производ домаћих политика.

"То важи и за изборно законодавство Српске, у чему треба да учествују домаће политичке снаге како власти, тако и опозиције. О демократичности процеса најбоље свједочи чињеница да ће о Нацрту изборног закона Српске бити организована и јавна расправа како би све заинтересоване стране могле дати примједбе и сугестије“, рекао је Кошарац.

Он је истакао да Република Српска има изборни суверенитет, да је засебна изборна јединица и да може на законом предвиђен начин спроводити изборе.

Кошарац је навео да било какво наметање рјешења неће побољшати политичке односе у БиХ, нити било коме донијети добро, али и указао да се, нажалост, дио политичке структуре у Федерацији БиХ ставља у функцију рјешења која намећу странци, што је за Српску потпуно неприхватљиво.

"Ми позивамо на поштовање Устава и дејтонске структуре, према којој је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа. Партнери смо за унутрашњи договор без уплитања странаца“, поручио је Кошарац.

Кошарац је оцијенио да је "црна мрља" на јучерашњој сједници Народне скупштине био недостатак политичке храбрости опозиције да заједно са владајућом коалицијом одбије наметнута рјешења нелегитимног Кристијана Шмита, као и да се јавно успротиви малигном утицају америчког амбасадора Мајкла Марфија, који је усмјерен против Српске и интереса српског народа.

"У коначници, нису гласали за предложене закључке, чиме су потврдили да су у авансу према Шмиту и Марфију. Очигледно им је овај двојац неупоредиво важнији од српског народа. А још очигледније је да је највећи проблем опозиције, као и Шмита и Марфија, изборна воља грађана Српске који стоје уз политику предсједника Додика“, навео је Кошарац за Срну.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је ноћас Нацрт изборног закона којим је уређено да изборе за органе власти у Српској спроводи Републичка изборна комисија, градске, односно општинске изборне комисије и бирачки одбори које ће именовати надлежни органи Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је и закључке да ће заједно са надлежним институцијама и органима Републике Српске предузети потребне мјере да би се заштитила права и слободе грађана и неутралисала посљедице противуставног дјеловања на територији Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана