Кошарац: Четири делегата СНСД-а - заштита интереса Српске

Срна
Кошарац: Четири делегата СНСД-а - заштита интереса Српске

САРАЈЕВО- Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац изјавио је да су четири делегата СНСД-а у Дому народа парламентарне скупштине БиХ заштита интереса Републике Српске, а не блокада, те да републичка изборна комисија у будуће треба да спроводи изборне процесе.

"Наш стратешки план је да, у складу са Уставом БиХ, Република Српска одлучује о важним питањима за Српску и да партиципира на заједничком нивоу на начин да заштити интересе Републике Српске, не да блокира, као што то, веома често, федерални медији хоће да кажу", рекао је Кошарац.

Кошарац је истакао да је изборни процес у Републици Српској спроведен на демократски начин, што потврђују и извјештаји бирачких комисија.

"То што неко није задовољан, што неки политички фактори желе да минимилизирају улогу Републике Српске у одлучивању на заједничком нивоу је њихов проблем", рекао је Кошарац новинарима у Новом Граду.

Он је поновио да је Централна изборна комисија БиХ /ЦИК/ нелегалан, политички мотивисан орган, који је и изабран на незаконит начин.

"Желе да контаминирају изборним процесом у Републици Српској. Неприхватљиво је да пет страначких чланова ЦИК-а моделира изборну вољу грађана Републике Српске и прекраја одлуку Народне скупштине Републике Српске", нагласио је Кошарац.

Кошарац је поручио да је ово само доказ да наредне изборне процесе треба да спроводи изборна комисија Републике Српске.

"Изборна јединица је Република Српска. Она бира предсједника, Народну скупштину, Владу, делегате у Вијећу народа, делегате у Дому народа", каже Кошарац.

СНСД је данас званично предао Апелационом вијећу Суда БиХ жалбу на срамну и незакониту одлуку ЦИК-а у процесу избора делегата из Републике Српске у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, као и кривичне пријаве против пет чланове ЦИК-а који су за такву одлуку гласали, рекао је Срни портпарол ове странке Радован Ковачевић.

О петом делегату из Републике Српске у Дому народа парламента БиХ одлучивати жријеб јер је ЦИК БиХ признао спорни 12. глас за ПДП-овог делегата Ненада Вуковића.

Посланици Народне скупштине су 1. децембра одлучили да ће делегати у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ из реда српског народа бити СНСД-ови Средоје Новић, Сњежана Новаковић Бурсаћ, Радован Ковачевић и Никола Шпирић, те СДС-ов Желимир Нешковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана