Кон: Стање горе него у априлу

Срна
Кон: Стање горе него у априлу

БЕОГРАД - Епидемиолог Предраг Кон рекао је вечерас да је у Србији епидемиолошка ситуација гора него у априлу.

“Пред нама је ситуација која до сада није била, гора него у априлу, посебно за Београд где је здравствени систем попуњен до краја. Ја у својој лекарској каријери нисам имао прилике да видим такву респираторну епидемију”, рекао је Кон за РТС.

Према његовим ријечима, ако је нешто добро у овој јако тешкој ситуацији, то је да се повећава колективни имунитет који је значајан, али, нажалост, не прокужавањем каквим би вољели, без оваквих тешких клиничких слика.

Он је навео да је данашњи дан несумњиво најтежи по броју умрлих /њих 18/, а и по томе што је кренуо нагли пораст обољења.

“У Београду се вирус није смирио иако смо ми то очекивали, и даље се људи јављају у ковид амбуланте са корона симптомима”, рекао је он.

Кон је навео да се у Београду тестира око 900 особа сваки дан, док је раније било око 600.

“Морамо да узмемо у обзир да резултати касне по четири-пет дана када разматрамо колико је све актуелно”, додао је он.

Према његовим ријечима, остали градови у Србији имају назнаке неког побољшања, на неки начин је стабилизована ситуација у смислу прихвата случајева, те да је у Шапцу, Ужицу и Крагујевцу релативно мирна ситуација.

Он је рекао и да су сви говорили да ће топлота и сунце да сузбију вирус, али да се то није догодило.

“То је понашање свих осталих вируса које познајемо, овде се поставља питање да је могуће да остане у ваздуху, али то се односи само на затворени простор, теретане, лифтове...”, каже он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана