Комшић и Џаферовић срозали углед Предсједништва БиХ

Александар Стојановић
Комшић и Џаферовић срозали углед Предсједништва БиХ

САРАЈЕВО – Неозбиљним понашањем бошњачки и хрватски чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић константно угрожавају рад ове институције и нарушавају ионако лош углед БиХ у међународним круговима, а посљедњи излети у низу су отказивање сједнице на којој је требало да буде разматран буџет и откривање детаља разговора са словеначким предсједником Борутом Пахором.

Овако саговорници “Гласа Српске” оцјењују понашање двојице чланова Предсједништва БиХ за које сматрају да својим поступцима доприносе још већој нефункционалности БиХ, а посљедњим поступцима су чак и око питања гдје се увијек могла постићи сагласност направили проблем.

Ванредна сједница на којој је требао бити усвојен буџет институција БиХ за ову годину отказана је, јер Комшић и Џаферовић наводно нису могли присуствовати, иако су исти дан дошли на састанак са предсједником Татарстана. Неколико дана прије, мимо сваких правила понашања у дипломатији, Комшић је открио детаље разговора са Пахором о “нон пејперу”, који је подигао велику прашину у регионалној јавности.

Како “Глас Српске” сазнаје из Предсједништва БиХ, Комшић је направио још један недипломатски потез. Иако је објављено да је разговарао са амбасадорком Словеније, Комшић је на тај састанак послао свог савјетника и није био присутан.

Савјетница српског члана Предсједништва БиХ за спољну политику Ана Тришић Бабић каже за “Глас Српске” да овакви поступци не доприносе јачању БиХ у коју се двојица чланова Предсједништва толико куну, већ управо супротно.

- Откривање детаља састанка уз навођење имена је непрофесионално, али у крајњој мјери и некултурно. Прије тога су изазвали дипломатски скандал кад се нису појавили на састанку са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим, који је један од најцјењенијих државника у свијету. И како послије да ико жели да дође у посјету БиХ и разговара о било чему значајном, кад се никад не зна хоће ли се они појавити на састанку и, ако дођу, хоће ли открити детаље онога о чему се разговарало - истиче Тришић Бабић.

Професор Факултета политичких наука Милош Шолаја каже за “Глас Српске” да је посљедњи потез изузетно недипломатски и да он, не само да нарушава углед, него и подрива ауторитет институције Предсједништва БиХ у међународним круговима.

- Дипломатија се данас води “на ходницима” и замислите када би се сваки такав разговор износио у јавност. Створили су опасност да ће државни званичници других земаља избјегавати да разговарају о било чему са члановима Предсједништва, а то није добро. Али, Комшић и Џаферовић су само службеници СДА, који тренутно обављају функцију везану, између осталог, и за дипломатију и сигурно да онда и не маре много за правила понашања - рекао је Шолаја.

Политиколог Синиша Симикић каже за “Глас Српске” да неоправдано избјегавање сједница на којима се доноси тако важан документ представља изузетно неозбиљно понашање недостојно тако високе функције.

- Како да БиХ буде функционална држава, за шта се наводно залажу, када свако питање важи од самовоље и тренутног расположења двојице људи - истиче Симикић

Безуспјешни покушаји

Секретар Предсједништва БиХ Зоран Ђерић у изјави за “Глас Српске” каже да он није обавијештен шта је разлог отказивања сједнице.

- Сваки покушај добијања неке повратне информације из кабинета члана Предсједништва Жељка Комшића био је безуспјешан. Једино што сада знамо да неће бити одржана ни редовна сједница која је била планирана и нисам обавијештен када би могло до ње доћи - рекао је Ђерић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана