Kомеморација у Поточарима

Срна
Kомеморација у Поточарима

СРЕБРЕНИЦА - У Поточарима код Сребренице данас ће бити одржана комеморација Бошњацима страдалим у јулу 1995. године.

Почетак комеморације најављен је за 9.30 часова у бившој фабрици акумулатора, када ће почети емитовање упућених видео-порука јер ће, због епидемиолошких мјера, изостати посјете страних делегација и дипломата.

Полагање цвијећа планирано је за 12.00 часова у сакралном дијелу Меморијалног центра када ће бити и одата пошта страдалима, након чега слиједи вјерски дио комеморације, док је у 13.20 часова предвиђен укоп посмртних остатака девет идентификованих особа.

Организатори комеморације позвали су грађане да се придржавају епидемиолошких мјера и да у великом броју не долазе у Поточаре, које могу посјетити сваким даном у години, те да тако дају допринос да не дође до евентуалног преношења вируса корона и избијања новог жаришта.

Због тога није организован долазак аутобусима, а и међународни званичници ће путем видео-порука одати пошту настрадалима.

Комеморативни скуп у Поточарима обезбјеђиваће Полиција Републике Српске уз подршку свих безбједносних структура у БиХ. На овом подручју од јуче је изражено појачано присуство припадника снага безбједности.

На путевима у овој регији на снази је забрана превоза експлозивних средстава ради безбједности обиљежавања годишњица српског и бошњачког страдања.

У општини Сребреница 11. и 12. јул проглашени су нерадним данима да би грађани могли одати почаст настрадалим суграђанима, а у општини ће у наредна два дана од 8.00 до 14.00 часова радити само Центар за пружање услуга грађанима.

На путевима према Сребреници данас ће долазити до измјена режима саобраћаја како би сви, који се одлуче, могли безбједно да стигну у Поточаре и врате се након комеморације.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана