Kокаин преко Бара стизао у Европу: Нови докази о полицијском нарко картелу

ГС
Kокаин преко Бара стизао у Европу: Нови докази о полицијском нарко картелу

ПОДГОРИЦА - Група окупљена око бјегунца са полицијском значком, Љуба Миловића, наводно је годинама кријумчарила кокаин из Јужне Америке у Европу, а истражиоци су дошли до доказа да су прошверцовали најмање три тоне скупоцјеног бијелог праха.

Дрога је ка Европи ишла и из барске луке, али и преко Антверпена, Њемачке и Турске. Доказе о томе црногорским истражиоцима доставио је Еуропол, са комплетним транскриптима разговора вођених преко криптоване Sky ECC апликације.

Анализирајући те доказе, Специјално државно тужилаштво (СДТ) утврдило је да је Миловић у тај криминални посао увукао више колега - активних и бивших полицајаца, углавном својих кумова и пријатеља. Сви они су, казао је саговорник “Вијести”, имали прецизне улоге у клану. Наводно, неки су били задужени да, користећи службена овлашћења, провјеравају јесу ли им на трагу колеге које часно раде, алармирају ако наиђе опасност...

Други су пак задужени да умрежавају оне који су им били потребни за стављање прљавог новца у легалне токове. Према истим информацијама, припадници полицијског нарко-картела готово свакодневно су се састајали у једном локалу у подгоричком насељу Забјело. Њихови међусобни, али и контакти које су остваривали са другима, евидентирани су током вишемјесечне истраге.

Један од саговорника “Вијести” рекао је да је утврђено и гдје су и “на чије име сакривене” луксузне некретнине чланова полицијског нарко-картела, које нису могли купити од плата.

Петорицу послали у Спуж

Судија за истрагу подгоричког Вишег суда Сузана Мугоша одредила је јуче притвор четворици ухапшених у великој акцији СДТ и Специјалног полицијског одјељења (СПО) - Которанину Милети Ојданићу и некадашњем полицијском специјалцу Владимиру Бајчети, инспектору за дроге которске полиције Милану Поповићу и Подгоричанину Тихомиру Аџићу.

Дан раније у ћелију је послат припадник Потражне јединице подгоричке полиције Горан Стојановић. Бранилац Бајчете адвокат Алекса Станковић казао је “Вијестима” да је његов клијент и пред судијом негирао извршење кривичних дјела која му се стављају на терет.

Савјетница за односе са јавношћу Вишег суда Марија Раковић саопштила је “Вијестима” да је судија Мугоша прихватила приједлог СДТ-а и одредила притвор осумњиченима.

Претходно, специјални тужилац предложио је суду да осумњиченима одреди притвор због опасности од бјекства, утицаја на свједоке и саучеснике који су у бјекству, али и због нарочито тешког начина извршења кривичног дјела. Портпарол СДТ-а, тужилац Вукас Радоњић, саопштио је јуче да је притвор одређен петнаесторици окривљених:

“Р. З., Љ. М., И. С., Н. Б., М. Н., Б. Ј., М. М., А. К., Д. М., Ф. З., И. Н., М. О., М. П., В. Б. и Т. А., за кривична дјела стварање криминалне организације, неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога, прање новца, изазивање опште опасности и недозвољено држање оружја”, саопштио је Радоњић.

У тој криминалној екипи, осим ухапшених Ојданића, Бајчете, Поповића, Аџића, Стојановића и Миловића, наводно је и шеф организоване криминалне групе “Кавачи” - Радоје Звицер.

Полицајци бјегунци

Начелник СПО Предраг Шуковић прије два дана новинарима је рекао да је међу 17 осумњичених велика већина садашњих и бивших службеника Управе полиције. Објаснио је да је у акцији, која ће се наставити и наредних дана, ухапшено пет осумњичених, да су неки од раније у бјекству, а неки већ у затвору због других кривичних дјела. Припадници његовог тима и јуче су трагали за колегама који су обављали задатке организатора криминалне групе, злоупотребљавајући службени положај у корист клана...

Саговорник из истраге рекао је јуче за “Вијести” да је одбјегли полицајац Иван Стаматовић био такозвани шеф трезора у полицијском нарко картелу...

- Он је одређивао колико ће новца добити који полицајац, у зависности од ‘пружене услуге - рекао је један од извора.

Стаматовић је некадашњи командир подгоричке полиције, а био је припадник Тима за подршку Сектору за борбу против организованог криминала и корупције, док је на челу тог полицијског одсјека био Зоран Лазовић. Осим за њим, и јуче је, на више локација, трагано за суспендованим полицајцем Небојшом Бугарином, али и за Цетињанином Божидаром Бобом Јабучанином, Подгоричанином Александром Кликовцем...

“Вијестима” је јуче речено да су међу осумњиченима и полицајци Д. М., М. М. и Н. М.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана