Којић: За Суд БиХ чињенице и докази не значе ништа

Срна
Којић: За Суд БиХ чињенице и докази не значе ништа

БАЊАЛУКА - Предсједник Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић рекао је да је очигледно да докази за Суд БиХ не значе ништа с обзиром на то да Србе оптужују и осуђују без икаквих чињеница, док Бошњаци или Хрвати за злочине над Србима бивају првостепено или правоснажно ослобођени, или им се изричу минималне казне.

Којић је рекао Срни да је такво поступање неправничко, недопустиво и није у циљу задовољења правде као универзалног принципа.

Коментаришући чињеницу да је Суд БиХ данас првостепено, по свим тачкама оптужнице, ослободио Едхема Годињака, Медариса Шарића и Мирка Бунозу када ријеч о злочинима над српским цивилима на подручју Трнова, Којић је рекао да је тешко да су овакве ослобађајуће пресуде изненађење упркос свим чињеницама и доказима.

"Такво поступање је, нажалост, постало пракса када су у питању злочини над Србима", рекао је Којић.

Према оптужници Тужилаштва БиХ, Годињак, Шарић и Буноза учествовали су у удруженом злочиначком подухвату са заједничким циљем вишеструког лишења живота цивила српске националности у селима на подручју општине Трново.

Оптужница их терети и за противправно хапшење и затварање у објектима формираним на подручју Трнова, паљења имовине, те убиства и нечовјечно поступање према заробљеним припадницима Војске Републике Српске.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана