Којић: Сахрана неидентификованих лица злоупотреба и с правом можемо сумњати да је ријеч о српским жртвама

Жељка Домазет
Којић: Сахрана неидентификованих лица злоупотреба и с правом можемо сумњати да је ријеч о српским жртвама

БАЊАЛУКА - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић казао је "Гласу Српске" да најава да ће у Поточарима бити сахрањена 82 неидентификована лица представља злоупотребу и да се с правом може сумњати да је ријеч о српским жртвама.

- За ова неидентификована лица се не зна које су националности а унапријед их сахранити као да су Бошњаци је нови злочин – истакао је Којић коментаришући најаву бошњачког члана Колегијума директора Института за тражење несталих лица БиХ Амора Машовића да ће 11. јула у Поточарима вјероватно бити покопани посмртни остаци 82 неидентификоване особе.

- То што члан Машовић намјерава је потпуно невјероватно, скандалозно и недопустиво. То је злоупотреба неидентификованих лица и чиста манипулација на коју ми указујемо годинама. Неидентификованих лица којих има и у Републици Српској налазе се у спомен костурницама у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву јер се напросто не зна о којим лицима је ријеч – нагласио Да је ријеч о злоупотреби жртава коју треба спријечити, упозоравају и из Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице.

У саопштењу ове организације наводи се да је Машовић рекао да ће ове године вјероватно бити сахрањени посмртни остаци 82 особе за које није утврђена подударност са преживјелим сродницима и ДНК анализом није утврђен идентитет.

У овој организацији сумњају да је ријеч о српским жртвама које су нестале и убијене током рата у БиХ и да треба спријечити злоупотребу и онемогућити сахрану тих посмртних остатака док не буде утврђен идентитет.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана