Којић: Пресуда генералу Ђукићу заснована на лажним налазима вјештака

Срна
Којић: Пресуда генералу Ђукићу заснована на лажним налазима вјештака

Бањалука - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић оцијенио да за Суд БиХ, очигледно, докази ништа не значе, а да је пресуда генералу Новаку Ђукићу, као и многе друге изречене Србима, заснована на лажним налазима вјештака и неодрживим изјавама свједока.

Којић је рекао да се то јасно види из одлуке Суда БиХ да одбије захтјев одбране генерала Ђукића о понављању поступка у предмету "Тузланска капија".


"Суд БиХ је недвосмислено потврдио оно на шта стално упозоравамо, а то су различити аршини у процесуирању ратних злочина почињених у БиХ током рата. Наравно, на штету Срба и српских жртава", рекао је Којић Срни.

Он је подсјетио да су Центар и Тим одбране генерала Ђукића у претходном периоду извели укупно 32 вјештачења и експеримента, који су се односили на испаљивање граната и експлозивних материјала.

"Сви експерти који су учествовали у реконструкцији догађаја на Тузланској капији, а међу њима и стручњаци за балистику из Француске, Израела и Чешке, дошли су до истог закључка, а то је да испаљени пројектил није могао доћи са положаја Војске Републике Српске", подсјетио је Којић.

Према његовим ријечима, сваки иоле објективан суд би на основу нових доказа морао да обнови поступак, јер је сада потпуно јасно да је злочин у Тузли, буквално, подметнут српској страни.

"Важно је нагласити да реконструкцијом догађаја на Капији нисмо имали намјеру оспорити жртве и злочин, него смо жељели доказати да за тај злочин није одговоран генерал Ђукић, а ни Република Српска", истакао је Којић.

Милорад Ивошевић, шеф тима одбране генерала Војске Републике Српске Новака Ђукића, изјавио је раније Срни да је Суд БиХ одбацио као неоснован захтјев тима одбране за обнављање поступка у случају "Тузланска капија", али да ће одбрана уложити жалбу на то рјешење.

Суд БиХ осудио је 2014. године генерала Ђукића на 20 година затвора, прогласивши га кривим да је, као командант Тактичке групе "Озрен" Војске Републике Српске у мају 1995. године наредио артиљеријском воду да из топова гранатира Тузлу.

Одбрана генерала Ђукића поднијела је захтјев Суду БиХ за обнављање поступка у случају "Тузланска капија" због нових доказа до којих је дошла.

На војном полигону у Никинцима 4. септембра 2014. године је одржана реконструкција догађаја познатог као "Тузланска капија", који се догодио у Тузли 25. маја 1995 године.

Уз присуство судских вјештака, представника Војске Србије, Министарства правде Републике Српске и представника медија приказана је демонстрација овог догађаја која је побила тезу да је граната испаљена са положаја на ком су се налазили припадници Војске Републике Српске.

Тада је на градском шеталишту у Тузли од минско-експлозивне направе погинуо 71 грађанин Тузле, а рањено више од 130.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана