Којић: Институт за тражење несталих и даље политичко тијело

Срна
Којић: Институт за тражење несталих и даље политичко тијело

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић рекао је Срни да је избором новог Колегијума директора Института за тражење несталих БиХ ова институција и даље политичко тијело и да треба тражење несталих вратити у надлежност ентитета.

Којић је додао да су српски представници у Управном одбору Института прекршили одлуке Народне скупштине Републике Српске о неучешћу у доношењу одлука и раду у заједничким институцијама.

-Ово што се десило избором Колегијума директора Института за тражење несталих доказује да је ова институција политичка и понајмање се бави оним што јој је примарни задатак -  истакао је Којић.

Он је рекао да су, колико зна, „два српска представника учествовала и тиме прекршила одлуке Народне скупштине“.
Којић је навео да је према његовим сазнањима предсједник, како је навео, „нелегалнног привременог Управног одбора Петар Шикман члан ПДП-а а Остоја Драгутиновић члан СДС-а“.

-Логично би било да је прво изабран нови Управни одбор Института који би након тога био изабран Колегијум директора Института. Сам избор тих људи је катастрофалан јер смо видјели да је у Колегијум директора изабран Мујо Хаџиомеровић који је доскора био у Вијећу народа Републике Српске - рекао је Којић.

Он је констатовао да су „Бошњаци наново у Институт послали политичара као што је био и Амор Машовић који је радио онако како му је наређивала СДА“.

Којић је додао да се сада „маше тиме како Машовић више није у Институту за нестала лица БиХ“.

-Машовић ће и даље да ведри и облачи Институтом јер је ухљебљен као савјетник хрватског члана Колегијума директора Института Марка Јуришића - рекао је Којић и додао да ће и „даље да се одржи концепт Амора Машовића над захтјевима Републике Српске“, те да је ријеч о велеиздаји оних који су изабрали овакав Колегијум директора Института.

Којић је истакао да је став свих удружења из Републике Српске, како општинских тако и регионалних, борачких и свих удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, да представник из Републике Српске у Институту буде Горан Крчмар.

-С друге стране наш је став такође да тај Институт треба укинути када овако ради или реорганизовати. Најбоље би било да се тражење несталих врати на ентитетске комисије које би имали далеко боље резултате од оваквог Института - истиче Којић.

Којић је указао да је питање тражења несталих цивилизацијско питање и хуманитарно јер ко год тражи било кога од својих сродника треба да га достојно сахрани по својим вјерским обредима.

-Ово што се десило са избором Колегијума директора Института показује поново да је БиХ оваква каква јесте неодржива, јер ако око тражења несталих не можемо да се договоримо и не можемо да нађемо консензус, како ћемо о неким другим питањима. У све поре друштва је ушла политика и док се то не промијени, сматрам да оваква БиХ нема заиста будућност - закључио је Којић.

Управни одбор Института за нестала лица БиХ одлучио је да ће нови Колегијум директора Института сачињавати Никола Перишић, Марко Јуришић и Мујо Хаџиомеровић, потврдио је Срни предсједник Управног одбора Института Петар Шикман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана