Ко прекрши закон, остаје без три четвртине нелегалне имовине

Дарко Момић
Ко прекрши закон, остаје без три четвртине нелегалне имовине

БАЊАЛУКА - Пореска управа Републике Српске (ПУРС) имаће задатак да утврди да ли се вриједност имовине неког физичког лица несразмјерно увећала у односу на пријављене приходе, док ће то лице бити дужно да докаже да је имовину увећало на законит начин, а уколико то не уради, остаће без три четвртине те имовине.

 

Ово прописује радна верзија Закона о испитивању поријекла имовине и посебном порезу Републике Српске, чије упућивање у парламентарну процедуру је прије два дана најавио лидер СНСД-а Милорад Додик.

Према радној верзији, у чијем посједу је “Глас Српске”, прописано је да ће у оквиру Пореске управе РС бити формирана посебна организациона јединица задужена за вођење поступка утврђивања имовине и посебног пореза (Јединица ПУРС-а). Осим тога, закон предвиђа да се поступак утврђивања имовине и посебног пореза покреће по службеној дужности и састоји од двије фазе: претходног поступка и поступка контроле и утврђивања пореске основице.

- При утврђивању вриједности имовине узима се у обзир цјелокупна имовина физичког лица, а нарочито непокретне ствари, финансијски инструменти, удјели у правном лицу, опрема за обављање самосталне дјелатности, моторна возила, пловни објекти и ваздухоплови, штедни улози и готов новац и друга имовинска права - прецизирано је у радној верзији закона.

Када је ријеч о претходном поступку, он се спроводи у складу са годишњим смјерницама које доноси директор ПУРС-а на основу анализе ризика и те смјернице нису јавно доступне, а може се покренути и на основу пријаве другог органа или по иницијативи физичког или правног лица.

- У претходном поступку Јединица ПУРС-а утврђује увећање имовине и упоређује са пријављеним приходима у одређеном периоду. Поступак контроле покреће се на начин прописан законом који уређује порески поступак, ако се у претходном поступку учини вјероватним да у највише три узастопне календарске године у којима физичко лице има увећање имовине, постоји разлика између увећања имовине и пријављених прихода физичког лица, која је већа од 300.000 марака - наведено је у радној верзији.

По окончању поступка контроле, наводи се даље, Јединица ПУРС-а доноси рјешење о утврђивању посебног пореза, ако утврди постојање незаконито стечене имовине.

- Основица посебног пореза утврђује се у вриједности незаконито стечене имовине, коју чини збир вриједности утврђене незаконито стечене имовине за сваку календарску годину која је била предмет контроле. Јединица ПУРС-а утврђује посебан порез за цијели период контроле, примјеном стопе посебног пореза од 75 одсто на пореску основицу утврђену овим законом, односно три четвртине вриједности утврђене незаконито стечене имовине - предвиђа радна верзија Закона о испитивању поријекла имовине и посебном порезу Републике Српске.

Јединица ПУРС-а имаће право прибављања података из свих врста евиденција о непокретним и покретним стварима, привредним субјектима, финансијским инструментима, штедним улозима и рачунима код пословних банака, као и других евиденција из којих се може утврдити имовина физичког лица, рачунајући пословне књиге и документацију привредних друштава и других лица.

Интересантно је и да закон ступа на снагу осам дана од дана објављивања у “Службеном гласнику РС”, а да ће се почети примјењивати по истеку једне године од ступања на снагу. Уколико закон у форми нацрта буде усвојен на мартовској сједници Народне скупштине РС, након чега треба да иде у јавну расправу, то у најбољем случају значи да би у форми приједлога могао пред посланике за три до шест мјесеци, што значи да би на снагу ступио најраније у јулу наредне године.

“Елиот Нес”

Према радној верзији закона, на челу Јединице ПУРС-а која ће бити задужена за утврђивање поријекла имовине практично биће српски Елиот Нес.

- Руководилац Јединице ПУРС-а може бити лице које има најмање десет година радног искуства на пословима из области пореског поступка. Руководиоца јединице поставља Влада РС на пет година, на приједлог директора ПУРС-а уз сагласност министра финансија РС - наведено је у радној верзији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана