Клуб Бошњака до петка ставља вето на посљедње акте Народне скупштине: Коначни циљ на Уставном суду БиХ

Ведрана Кулага Симић
Клуб Бошњака до петка ставља вето на посљедње акте Народне скупштине: Коначни циљ на Уставном суду БиХ

САРАЈЕВО - Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске ставиће до краја ове седмице вето на законе које су српски посланици усвојили у Народној скупштини РС, као одговор на наметање забране негирања геноцида, а цијела процедура би могла бити окончана тек у септембру. Када буду исцрпљене све могућности у Српској, извјесно је да ће се Бошњаци обратити и Уставном суду БиХ.

Посланици су 30. јула, на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске, усвојили Закон о непримјењивању одлуке високог представника која се доноси на Закон о допуни Кривичног закона БиХ, уз један амандман који је постао саставни дио закона, те Закон о допуни Кривичног законика Републике Српске, а попратним одлукама је предвиђено да оба закона на снагу ступају наредног дана од дана објављивања у “Службеном гласнику РС”.

Делегат Клуба Бошњака и потпредсједавајући Вијећа народа Српске из реда бошњачког народа Михнет Окић потврдио је данас  за “Глас Српске” да ће они најкасније до петка покренути питање виталног националног интереса на законе које су усвојени у републичком парламенту, након чега теку рокови.

- С обзиром на то да су у току или тек наступају одмори, видјећемо. Треба заказати сједницу Заједничке комисије. И то узме времена. Мислим да ће све сачекати идући мјесец јер је и Уставни суд на одмору, али рокове морамо испоштовати. Не очекујемо усаглашавање на Заједничкој комисији, тако да ће акти отићи на суд - истакао је Окић, који је наговијестио да ће спремити и апелацију према Уставном суду БиХ.

Заједничка комисија Народне скупштине и Вијећа народа Српске има десет чланова, односно по пет чланова из обје институције. Предсједавајућа ће у овом моменту, имајући у виду да је наступила друга половине године, бити Нада Тешановић из реда хрватског народа.

Тешановићева данас није одговарала на позове, а потпредсједавајући из реда српског народа Војислав Глигић наглашава да нема шансе да ови закони на сједници самог Вијећа, па ни на Заједничкој комисији буду усаглашени.

- Клубови се морају изјаснити у року од седам дана од дана достављања материјала из Народне скупштине Републике Српске. Ако се двије трећине Клуба, у овом случају Бошњака, што и очекујем, изјасни да је повријеђен њихов витални национални интерес, иде сједница Вијећа народа у року од седам дана. Ту сједницу очекујем половином идуће седмице, а имајући у виду тематику, нећемо се договорити и ићи ће се на заказивање Заједничке комисије, до које може максимално да прође три седмице од дана када су акту достављени Вијећу. Ово дефинитивно иде и даље, на Уставни суд РС - истакао је Глигић за “Глас Српске”.

Ако се ситуација буде одвијала по тим корацима и ако буду испоштовани рокови, акти Народне скупштине у руке судија стићи ће у другој половини овог мјесеца. Правила налажу да у року од једне седмице Вијеће одлучује о прихватљивости предмета. Уколико Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Српске прихвати предмет, за доношење коначне одлуке има мјесец дана. У случајевима гдје судије утврде повреду интереса народа, тај закон се сматра неусвојеним, те се документ враћа предлагачу, који треба да покрене нову процедуру, а ако не потврде повреду виталног интереса, сматра се да је закон усвојен.

Чврсти ставови

Лидери свих политичких партија са сједиштем у Српској сагласни су у томе да посљедњим одлукама Народне скупштине примјена наметнуте одлуке високог представника у Српској неће бити могућа. Осим тога, не дозвољава се ни да нико и никада више назива српски народ геноцидашима, а Републику Српску геноцидном творевином.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана