Klub Bošnjaka do petka stavlja veto na posljednje akte Narodne skupštine: Konačni cilj na Ustavnom sudu BiH

Vedrana Kulaga Simić
Klub Bošnjaka do petka stavlja veto na posljednje akte Narodne skupštine: Konačni cilj na Ustavnom sudu BiH

SARAJEVO - Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske staviće do kraja ove sedmice veto na zakone koje su srpski poslanici usvojili u Narodnoj skupštini RS, kao odgovor na nametanje zabrane negiranja genocida, a cijela procedura bi mogla biti okončana tek u septembru. Kada budu iscrpljene sve mogućnosti u Srpskoj, izvjesno je da će se Bošnjaci obratiti i Ustavnom sudu BiH.

Poslanici su 30. jula, na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, usvojili Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika koja se donosi na Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, uz jedan amandman koji je postao sastavni dio zakona, te Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, a popratnim odlukama je predviđeno da oba zakona na snagu stupaju narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku RS”.

Delegat Kluba Bošnjaka i potpredsjedavajući Vijeća naroda Srpske iz reda bošnjačkog naroda Mihnet Okić potvrdio je danas  za “Glas Srpske” da će oni najkasnije do petka pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa na zakone koje su usvojeni u republičkom parlamentu, nakon čega teku rokovi.

- S obzirom na to da su u toku ili tek nastupaju odmori, vidjećemo. Treba zakazati sjednicu Zajedničke komisije. I to uzme vremena. Mislim da će sve sačekati idući mjesec jer je i Ustavni sud na odmoru, ali rokove moramo ispoštovati. Ne očekujemo usaglašavanje na Zajedničkoj komisiji, tako da će akti otići na sud - istakao je Okić, koji je nagovijestio da će spremiti i apelaciju prema Ustavnom sudu BiH.

Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda Srpske ima deset članova, odnosno po pet članova iz obje institucije. Predsjedavajuća će u ovom momentu, imajući u vidu da je nastupila druga polovine godine, biti Nada Tešanović iz reda hrvatskog naroda.

Tešanovićeva danas nije odgovarala na pozove, a potpredsjedavajući iz reda srpskog naroda Vojislav Gligić naglašava da nema šanse da ovi zakoni na sjednici samog Vijeća, pa ni na Zajedničkoj komisiji budu usaglašeni.

- Klubovi se moraju izjasniti u roku od sedam dana od dana dostavljanja materijala iz Narodne skupštine Republike Srpske. Ako se dvije trećine Kluba, u ovom slučaju Bošnjaka, što i očekujem, izjasni da je povrijeđen njihov vitalni nacionalni interes, ide sjednica Vijeća naroda u roku od sedam dana. Tu sjednicu očekujem polovinom iduće sedmice, a imajući u vidu tematiku, nećemo se dogovoriti i ići će se na zakazivanje Zajedničke komisije, do koje može maksimalno da prođe tri sedmice od dana kada su aktu dostavljeni Vijeću. Ovo definitivno ide i dalje, na Ustavni sud RS - istakao je Gligić za “Glas Srpske”.

Ako se situacija bude odvijala po tim koracima i ako budu ispoštovani rokovi, akti Narodne skupštine u ruke sudija stići će u drugoj polovini ovog mjeseca. Pravila nalažu da u roku od jedne sedmice Vijeće odlučuje o prihvatljivosti predmeta. Ukoliko Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Srpske prihvati predmet, za donošenje konačne odluke ima mjesec dana. U slučajevima gdje sudije utvrde povredu interesa naroda, taj zakon se smatra neusvojenim, te se dokument vraća predlagaču, koji treba da pokrene novu proceduru, a ako ne potvrde povredu vitalnog interesa, smatra se da je zakon usvojen.

Čvrsti stavovi

Lideri svih političkih partija sa sjedištem u Srpskoj saglasni su u tome da posljednjim odlukama Narodne skupštine primjena nametnute odluke visokog predstavnika u Srpskoj neće biti moguća. Osim toga, ne dozvoljava se ni da niko i nikada više naziva srpski narod genocidašima, a Republiku Srpsku genocidnom tvorevinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana