Клокић: Шмит “лебди у ваздуху”

Срна
Клокић: Шмит “лебди у ваздуху”

БАЊАЛУКА - Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је Срни да Кристијан Шмит може чврсто стајати на ногама у физичком смислу, што му жели још дуго година, али да, када је ријеч о међународном праву, лебди у ваздуху јер није легитимно изабран.

Реагујући на изјаву хрватског посланика у Европском парламенту Тонина Пицуле да Шмит чврсто стоји на земљи и да унутар ЕУ има подршку политичара који познају реалну политичку слику у БиХ, Клокић је рекао да би Пицула, као искусни дипломата и дугогодишњи парламентарац, требао да зна да је за избор високог представника потребна потврда Савјета безбједности УН да би имао међународно-правни легитимитет.

Клокић је додао и да је неоспорна чињеница да је Република Српска настала 9. јануара 1992. године, а касније у Дејтону и призната међународним споразумом.

-Једино ко је могао да оспори ту чињеницу је народ Републике Српске који је 2016. године рекао да жели да слави Дан Републике 9. јануара када је рођена Република Српска и ту чињеницу нико не може оспорити - истакао је Клокић.

Пицула је за РТВ Херцег-Босне рекао да је почетак ове године изазвао одређену забринутост, прије свега, због “дјеловања (предсједника Српске) Милорада Додика који је опет обиљежио 9. јануар као Дан Републике Српске, што је појачало нерасположење према њему, али очигледно не и унутар саме владајуће комбинације”.

Пицула сматра да је Шмит политичар који “чврсто стоји на земљи”, те да унутар ЕУ има подршку политичара који “познају реалну политичку слику у БиХ”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана