Klokić: Šmit “lebdi u vazduhu”

Srna
Klokić: Šmit “lebdi u vazduhu”

BANjALUKA - Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je Srni da Kristijan Šmit može čvrsto stajati na nogama u fizičkom smislu, što mu želi još dugo godina, ali da, kada je riječ o međunarodnom pravu, lebdi u vazduhu jer nije legitimno izabran.

Reagujući na izjavu hrvatskog poslanika u Evropskom parlamentu Tonina Picule da Šmit čvrsto stoji na zemlji i da unutar EU ima podršku političara koji poznaju realnu političku sliku u BiH, Klokić je rekao da bi Picula, kao iskusni diplomata i dugogodišnji parlamentarac, trebao da zna da je za izbor visokog predstavnika potrebna potvrda Savjeta bezbjednosti UN da bi imao međunarodno-pravni legitimitet.

Klokić je dodao i da je neosporna činjenica da je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine, a kasnije u Dejtonu i priznata međunarodnim sporazumom.

-Jedino ko je mogao da ospori tu činjenicu je narod Republike Srpske koji je 2016. godine rekao da želi da slavi Dan Republike 9. januara kada je rođena Republika Srpska i tu činjenicu niko ne može osporiti - istakao je Klokić.

Picula je za RTV Herceg-Bosne rekao da je početak ove godine izazvao određenu zabrinutost, prije svega, zbog “djelovanja (predsjednika Srpske) Milorada Dodika koji je opet obilježio 9. januar kao Dan Republike Srpske, što je pojačalo neraspoloženje prema njemu, ali očigledno ne i unutar same vladajuće kombinacije”.

Picula smatra da je Šmit političar koji “čvrsto stoji na zemlji”, te da unutar EU ima podršku političara koji “poznaju realnu političku sliku u BiH”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana