Кључне надлежности Суда и Тужилаштва БиХ

Ведрана Кулага
Кључне надлежности Суда и Тужилаштва БиХ

Бањалука - Званичници РС поручили су јуче уочи нове рунде дијалога о реформи правосуђа у БиХ која ће у сриједу бити одржана у Бриселу да морају бити ријешена отворена питања и стављена тачка на злоупотребу овлашћења и монопол који имају Суд и Тужилаштво БиХ.

Предсједник РС Милорад Додик истакао је да треба дати шансу дијалогу и изразио наду да ће њиме бити разријешена сва отворена питања чиме би био остварен циљ референдума у Српској.

- Очекујем да ће тим дијалогом дефинитивно бити разријешена отворена питања у правосуђу у вези са надлежностима и злоупотребама овлашћења и монополом које Суд и Тужилаштво БиХ имају. Потребно је да се то демонополизира тако да свако ради у складу са својим надлежностима - рекао је Додик Срни.

Основни разлог што је у Српској расписан референдум о правосуђу и наметнутим одлукама високог представника, како је казао Додик, је у неиспуњавању циљева дефинисаних у заједничкој изјави коју је прије четири године потписао са бившим високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон.

- Ништа од тога није завршено нити дефинисано. Ако циљеви које смо изнијели у заједничкој изјави буду остварени разлози за расписивање референдума могу да буду проглашени реализованим и у том погледу референдум је већ остварио свој циљ - нагласио је Додик.

Изразио је очекивање да ће у наставку структуралног дијалога бити дефинисано све што је неопходно да се спроведе реформа правосуђа БиХ, да буде свеобухватна, квалитетна и у складу са Уставом и надлежностима.

- Ако се сви ти елементи не сложе, не заврше и остану разлози за одржавање референдума у једној снажнијој форми ће бити захтијевано да се то хитно проведе. Али, ја сам увјерен да је могуће све то учинити и зато подржавам структурални дијалог у овом обиму који ће бити одржан у Бриселу. У том погледу су и моја очекивања да ће он дефинитивно разријешити све проблеме - истакао је Додик поновивши да референдум није никоме пријетња и да је то демократски израз воље и начин исказивања воље народа.

Министар правде РС Антон Касиповић рекао је "Гласу Српске" да су представници Српске максимално посвећени припремама за предстојећу рунду структуралног дијалога. Он сматра да нови формат структуралног дијалога, договорен 13. јула у Сарајеву, представља основни предуслов за ефикасан и одговоран рад на постизању резултата, који ће представљати основу да се коначно ријеше питања због којих је структурални дијалог и утемељен.

- Представници РС ће се залагати да се ријеши основно питање, а то је надлежност Суда БиХ. То питање до сада није јасно дефинисано и омогућава потпуно лични приступ када је ријеч о бирању предмета према којима се воде поступци у Суду БиХ. Желим бити прецизан, не сматрам то персоналним питањем, никада не говорим о појединцима и мислим да предсједник Суда БиХ има високе референце. Говорим о недосљедности закона и о институционалним проблему. Дакле, основно питање јесте питање надлежности и надам се да ћемо на то питање на састанку у Бриселу понудити заједнички и квалитетан одговор - казао је Касиповић.

Из рјешења надлежности Суда БиХ, додао је, произаћи ће и остала питања попут рада на Закону о Тужилаштву БиХ, Закону о извршењу кривичних санкција и Кривичном закону БиХ.

- Увјерен сам и чинимо све да договоримо принципе на основу којих бисмо уврстили и тему будућег рада Високог судског и тужилачког савјета БиХ. Понудили смо принципе колегама у Министарству правде БиХ и Министарству правде ФБиХ. Уколико се договоримо у вези са принципима и они буду заједнички став, онда ће сасвим сигурно бити врло лако припремити и усвојити закон о ВСТС БиХ – истакао је Касиповић додао да очекује постизање сагласности.

Према његовим ријечима важно да се представници РС у наставку структуралног дијалога у Бриселу крећу у оквиру закључака које је у априлу усвојила Народна скупштина РС.

- То је оквир којег ћемо се ми апсолутно држати и из којег нећемо излазити. Народна скупштина је трасирала пут за наставак структуралног дијалога - рекао је Касиповић и додао да је о томе разговарао и са представницима скупштинских одбора.

Референдум

Народна скупштина РС усвојила је одлуку о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ 15. јула, а питање гласи "Да ли подржавате неуставно и неовлашћено наметање закона од високог представника међународне заједнице у БиХ, посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примјену њихових одлука на простору РС?". Клуб Бошњака у Вијећу народа РС је уложио вето на ту одлуку, а да ли је повријеђен њихов витални национални интерес Уставни суд РС ће саопштити у сриједу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана