Кључа на политичкој сцени Требиња: Шапурић дрма владајућу коалицију

Маријана Миљић Бјеловук
Кључа на политичкој сцени Требиња: Шапурић дрма владајућу коалицију

ТРЕБИЊЕ/БАЊАЛУКА - Тензија пред предстојеће локалне изборе не мањка ни у владајућој коалицији на републичком нивоу, а из НДП-а наводе да ће до средине априла одлучити да ли ће у трку за гласове сами или са другим партијама. Тада ће бити познато и да ли ће Бојан Шапурић, лидер те партије, бити кандидат за градоначелника Требиња.

Са друге стране, из СНСД-а поручују да ће имати свог кандидата за градоначелника највећег града у Херцеговини и да им у том смислу НДП може само дати подршку.

Након сједнице предсједништва НДП-а, која је одржана током викенда,  саопштено је да је лидер те странке Бојан Шапурић добио сагласност за кандидатуру за градоначелника Требиња.

- Одлука о коначној кандидатури зависиће искључиво од Шапурићеве личне процјене након обављених разговора са коалиционим партнерима на нивоу Требиња, првенствено са СНСД-ом - поручено је из НДП-а.

Шапурић за “Глас” каже да за сада не одустаје од кандидатуре за градоначелника Требиња. 

- Одслушаћу још и пулс народа и видјети како се котирам у Требињу. Након тога, процијенићу да ли је моја кандидатура исправна. Вјерујем да је СНСД затечен са тим потезом, али требало би сјести за стол и разговарати. Ако неће онда им желим срећан пут - казао је Шапурић.

Наглашава да је за 10. април планирана нова сједница Предсјеништва НДП-а те да ће одлуке на тој сједници зависити искључиво од разговора са коалиционим партнерима на нивоу општина и града.

-  Тада ћемо донијети одлуку да ли ћемо ићи засебно или у коалицији. Тада ће све бити познато. Свјесни смо да смо дио владајуће коалиције као странка која нема посланика, али требало би да одредимо свој пут и судбину. Не можемо препустити да други управљају са нама и да кажу гдје и шта требамо. Сами треба да одлучимо како и шта даље  - поручио је Шапурић и додао да не жели да буде ничији привјесак, али да може бити дио коалиције ако се договоре.

Потпредсједник СНСД-а Мирослав Бојић поручио је да ће та странка имати кандидата за начелнике и градоначелнике у свим општинама и градовима Српске на предстојећим локалним изборима.

- Тако да у том плану Требиње не искаче од других локалних заједница. На градским одборима странке је да покушају договарати одређене коалиције са партнерима. Градски одбор СНСД у Требињу требало би да разговара са НДП-ом и осталим о подршци нашем кандидату - казао је “Гласу” Бојић и додао да би СНСД као највећа странка у Републици Српској требало да има кандидата за градоначелника и начелнике у свим локалним заједницама, јер и носи највећи терет и одговорност за грађане.

Да ли ће НДП подржати кандидата СНСД-а за градоначелника Требиња, наглашава Бојић, зависиће искључиво од разговора градских одбора СНСД и НДП у Требињу.

- Још је рано да говоримо ко је кандидат, али након сједнице Извршног комитета СНСД-а која је одржана прошле седмице руководство странке је заузело став да почнемо полако са процесом кандидовања у већини локалних заједница, осим неких гдје још имамо неке дилеме - закључио је Бојић. 

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић, који је и кадар СНСД, наводи да се нису оглашавали о питању кандидатуре за предстојеће локалне изборе.

- Прво ми у СНСД-у треба да издефинишемо све па онда да сједнемо са коалиционим партнерима и договоримо програм рада и дјеловања, али и анализу претходних договора. Прерано се изашло са причом у вези с кандидатом, а избори још нису ни расписани. Не треба дангубити, већ радити - казао је “Гласу” Ћурић и додао да ће прихватити кандидатуру ако странка процијени да он треба да крене у нову изборну трку.

Радан

Још у септембру прошле године објављено је да ће Лазар Радан бити кандидат за градоначелника Требиња у име листе “За правду и ред”. Радан, који је рођен 1998. године, најмлађи је мастер у историји одсјека за историју на Филозофском факултету у Новом Саду, носилац престижне Доситејеве награде, студент генерације те добитник многих признања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана