Казне заводе дисциплину и чувају углед парламента

Ведрана Кулага
Казне заводе дисциплину и чувају углед парламента

Бањалука - Дуго очекивани кодекс понашања посланика у Народној скупштини РС могао би угледати свјетлост дана до краја мјесеца, након чега ће посланици имати на располагању двије опције - да поштује правила или да сносе одговорност за непристојно понашање у највишој законодавној институцији.

Коначни текст нацрта кодекса и приједлога одлуке о измјенама и допунама пословника парламента РС требало би да ове седмице дођу на дневни ред сједнице Законодавног одбора Народне скупштине.

- Оба текста ће, након тога, бити достављена колегијуму Народне скупштине у приједлогу дневног реда прве наредне сједнице - казали су у Народној скупштини.

Циљ кодекса је, како је наведено у његовој радној верзији, очување и афирмација угледа народних посланика и јачање повјерења грађана у парламент. Радном верзијом је предвиђено да посланици током засједања не смију стајати окренути леђима предсједништву Скупштине нити користити новине, мобилне телефоне и друге уређаје на начин који може да омета скупштинско засједање. Народни посланик не смије користити изразе и ријечи којима вријеђа или омаловажава другог и другачијег, нити прекидати другог говорника за вријеме излагања.

За свако непоштивање кодекса предвиђене су три мјере, у зависности од степена повреде. Кодекс предвиђа изрицање усмене опомене, новчане казне и јавне опомене са објављивањем у средствима јавног информисања. Новчана казна је једнократна из износи смањење плате за десет или накнаде коју прима посланик до 30 одсто. Пријава се подноси у писаној форми са образложењем којим се указује на повреду кодекса, а предвиђено је да не може бити поднесена анонимна пријава.

За спровођење и праћење кодекса и изрицања мјера надлежан је етички одбор. Њега чине предсједник парламента РС и по два посланика из владајућих и опозиционих странака. Посланик може уложити жалбу колегијуму парламента на изречене мјере, а одбор је обавезан да посао заврши у року од 30 дана.

Шеф посланичког Клуба СП-а Слободан Протић сматра да је доношење кодекса добар потез и да је веома важно да буде усвојен јер је Народна скупштина мјесто гдје не би требало да долази до непријатних ситуација и неодмјерености.

- Радна верзија кодекса је коректно урађена и сматрамо да нема потребе за додатним измјенама - рекао је Протић, који очекује да ће кодекс бити разматран на сједници која треба да буде одржана у другој половини мјесеца.

Замјерки на предложени текст немају ни у СДС-у.

- Кодекс понашања треба да постоји, а оно што сам могао да видим је прихватљиво - рекао је замјеник шефа Клуба СДС-а Миладин Станић.

За разлику од кодекса понашања посланици сматрају да ће више замјерки бити приликом усвајања пословника о раду Народне скупштине.

Лакше повреде кодекса

* три неоправдана изостанка

* непримјерено понашање

* коришћење мобилног телефона којим се омета ток сједнице

* разговор који омета ток сједнице

* непримјерено одијевање

Теже повреде

* прекидање говорника или нарушавање тока сједнице на други начин

* вријеђање и/или омаловажавање другога и другачијег

* коришћење овлашћења за директне или индиректне интересе

* кршење финансијске дисциплине

* непоштовање запослених

* давање информација које нису у складу са усвојеним ставовима Народне скупштине и радних тијела, осим оних који представљају његов лични став

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана