Карић одговорила Ћосићу: Нема промјене табли док сам ја на челу Сарајева

ГС
Карић одговорила Ћосићу: Нема промјене табли док сам ја на челу Сарајева

САРАЈЕВО - Нова градоначелница Сарајева Бењамина Карић одговорила је градоначелнику Источног Сарајева Љубиши Ћосићу након што је граду Сарајево и општини Стари Град упутио захтјев за уклањање табли на сарајевској Вијећници и у улици Ферхадија, као и за промјену назива сарајевских улица, да за вријеме градске администрације на чијем је челу неће бити промјене табли.

-  Српски народ у БиХ је конститутиван народ и народ који је уграђен у темеље ЗАВНОБИХ-овске БиХ али оспоравање историјских и судски утврђених чињеница је недопустив - навела је Карићева и позвала градоначелника Источног Сарајева да радена развоју и заједничким пројектима попут EYOF-а.

Ћосић је јуче упутио граду Сарајево и његовој општини Стари Град захтјев за уклањање табли на сарајевској Вијећници и у Улици Ферхадија којима се српски народ карактерише као "злочиначки и агресорски" и којима се подстиче мржња према Србима.

Упућен је и захтјев за враћање ранијих назива сарајевских улица које данас носе имена по припадницима фашистичког покрета, те покрета који су подржавали фашистичке идеје.

Захтјев за уклањање табли и назива улица са увредљивим садржајем упућен је Бењамини Карић, предсједавајућем Градског вијећа Јасмину Адемовићу, начелнику општине Стари Град Ибрахиму Хаџибајрићу и предсједавајућем Општинског вијећа Мирзи Балатовићу.

У Ћосићевом захтјеву од надлежних институција затражено је уклањање табле на Градској вијећници у општини на којој се налази натпис: "На овом су мјесту српски злочинци у ноћи 25/26.08.1992. запалили Националну и универзитетску бибилиотеку БиХ. У пламену је нестало више од два милиона књига, часописа, докумената. Не заборавите, памтите и опомињите".

Затражено је уклањање табле у Улици Ферхадија у општини Стари Град (бивша улица Васе Мискина) на којој је написано: "На овом су мјесту српски злочинци 27.05.1992. године убили 26 грађана Сарајева".

У образложењу је наведено да текстови овог садржаја на обје постављене плоче српски народ категоришу као злочиначки, агресорски, геноцидан и на тај начин се изазива и подстиче мржња према српском народу и вријеђају национална осјећања српског народа у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана