Каран: Процесуирати бошњачке представнике који дижу тензије у БиХ

Срна
Каран: Процесуирати бошњачке представнике који дижу тензије у БиХ

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран позвао је тужилаштва да по службеној дужности покрећу кривичне поступке против оних који дижу тензије и узнемиравају грађане у БиХ и навео да су ратнохушкачки позиви бошњачког народног вијећа грађанима на самоорганизовање, као и раније изјаве министра одбране у Савјету министара Зукана Хелена о наводним камповима по Српској.

Каран је указао да су такви позиви и изјаве неодговорни, неозбиљни и злонамјерни и њима се прави штета сопственом народу, али и цијелој БиХ, те вјештачки изазивају тензије.

"Они имају искључиво један једини циљ - стварање тензија међу конститутивним народима у БиХ", рекао је Каран новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, не постоје релевантни показатељи који би поткријепили једну једину ријеч оних који дају такве позиве и коментаре.

Каран је нагласио да Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске у сарадњи са другим агенцијама у БиХ тражи узроке и изворе оних који пласирају такве изјаве.

"Сами ћемо предузимати мјере гдје год дођемо до релевантих, а бавимо се већ тим сазнањима", поручио је Каран.

Он сматра да је све ово дио укупне кампање политичке резолуције о Сребреници, али и да је МУП Републике Српске без обзира на инсинуације, лажи и ратнохушкачку реторику гарант мира и стабилности Српске и њених грађана.

"Наши грађани не треба да буду забринути. Имају свој МУП који је гарант њихове безбједности, а ове злонамјерне треба да процесуирамо", нагласио је Каран.

Босанско-бошњачко народно вијеће издало је јуче саопштење у којем позива народ на самоорганизовање, те, између осталог, тврди да се у складу са општим стањем у земљи, грађани не могу поуздати у институције у којима предоминантно руководе, како наводе, "потомци некадашњих ратних злочинаца".

Медији преносе да је међу идеолозима овог вијећа, које позива на сукобе и урушава међусобно повјерење народа и суживота, један од оптужених у случају "Добровољачка".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана