Каран: Лакрдија инкриминације

Срна
Каран: Лакрдија инкриминације

Сарајево - Предсједник Републичке комисије за спровођење референдума Синиша Каран изјавио је након саслушања у Тужилаштву БиХ у оквиру предмета о референдуму о Дану Републике, да је изнио лични став и "признао кривицу за једног неодговорног политичара који је донио неодговорну апелацију против једног конститутивног народа и једног ентитета".

"Признао сам кривицу због једног такође политичког Уставног суда који је прихватио једну такву неодговорну апелацију. Прихватили смо кривицу што три странца, који не знају гдје се налазе, доносе најважније одлуке уставно-правног карактера и у БиХ и у Републици Српској", рекао је Каран иронично у обраћању новинарима након саслушања.


Каран је истакао да је прихватио кривицу и што Уставни суд не ради по закону него по својим правилима, чиме у тешку позицију доводе Тужуилаштво и Суд БиХ који још не могу да нађу своје мјесто у Уставу БиХ.

"Признали смо кривицу и што смо најмање око 700.000 грађана Српске довели у позицију да изврше кривично дјело - слободно изражавање мишљења. И сада сам поновио да је ријеч о измишљеном кривичном дјелу јер су одлуке овог уставног суда политичко-правне и то је политичко-правни суд који штити акт политичко-правне природе, а то је Устав", рекао је он.

Он је напоменуо да ће у БиХ док год се буду доносиле одлуке страних судија и прегласавањем једног или два народа, неће бити среће, нити ће се проводити такве одлуке, нити имати пуни легитимитет.

Каран је изразио наду да ће овај процес довести до тога да више неће бити страних судија у Уставном суду БиХ, а да ће Суд БиХ и Тужилаштво БиХ бити уставне категорије, док ће грађани сваке седмице ићи на референдум.

Каран је потврдио да је саслушан у својству осумњиченог, као и један дио чланова комисије, док је дио комисије саслушан у својству свједока.

"То нам говори о лакрдији инкриминације, јер се овом инкриминацијом прије свега задире у законодавну власт на свим нивоима у БиХ. Дакле директно се уплиће у рад законодавних органа због чега је и немогуће да се испоштује одлука Уставног суда и са формалног аспекта", појаснио је Каран.

Каран је запитао да ли би усвајање новог закона, којим би 9. јануар био проглашен поново Даном Републике, представљало ново кривично дјело или би то био крај овог кривичног дјела које траје већ три године, од апелације Бакира Изетбеговића.

Он је додао да су тужиоци били врло коректни, не само данас него и у ранијим саслушањима чланова Комисије.

На питање новинара шта ће бити након седам саслушаних чланова комисије и куда то води, Каран је рекао да се под хитно морају склонити странци из Уставног суда и да се више никада не доносе одлуке прегласавањем било којег народа јер је то суштина и основ Устава БиХ у којем су три конститутивна народа потпуно равноправна.

Каран је поновио да не види ништа спорно у раду Комисије која је, према формално-правном аспекту, дјеловала на основу одлуке Народне скупштине.

До сада су у оквиру овог предмета саслушани чланови Комисије Перица Бундало, Недељко Гламочак, Давор Шешић, Милан Петковић, Горан Змијањац и Зденка Гојковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана