Караџић: Главни кривци за рат у БиХ су изван БиХ и Југославије

Срна
Караџић: Главни кривци за рат у БиХ су изван БиХ и Југославије

Београд - Први предсједник Републике Српске Радован Караџић рекао је да су главни кривци за рат у БиХ изван БиХ и Југославије, те да је рат доживио са великом тугом, чак и прије него што је избио.

"Био сам прилично сигуран шта ће се десити ако се ток догађаја настави, и продужи са гурањем ка нелегалној и једностраној независности. И то не само на основу прошлости већ и на основу онога што се дешавало у Хрватској 1991. године", додао је Караџић.

Он је изразио жаљење због распада Југославије, а посебно због начина на који је растурена.

"Ако је Југославија морала бити растурена, то је требало учинити као у Скандинавији. Мени се свиђала Хрватска, тамо сам стекао добар дио своје едукације, и никад лично нисам имао никаквих проблема, али њихова осјећања против Југославије и Срба су превладала и резултовала још једним крвопролићем", рекао је Караџић за београдски "Недељник".

Он је додао да много мање разумије муслиманску и македонску потребу да напусте Југославију, зато што је Југославија за њих била веома добра.

На питање ко је био одговоран за оно што се десило у Сребреници, први предсједник Републике Српске одговорио је да је то најтеже питање које је дио процеса који се против њега води у Хашком трибуналу.

"Ко год да је то урадио, био је издајник српског народа и највише је оштетио српске интересе. То се никада није десило у нашој историји и није се смјело догодити ни сада... За нас је то било потпуно неочекивано и невјероватно", истакао је Караџић.

Он је нагласио да је поносан на народ у Републици Српској који је издржао у борби за слободу, коју је коначно добио након 600 година различитог робовања, додавши да Република Српска сада треба да учини све што је могуће на економском плану.

На питање да ли је Милорад Додик достојан лидер Републике Српске, Караџић је рекао да није његово да са даљине даје такве оцјене, нагласивши да ко год добије већину гласова заслужује да буде лидер Републике Српске.

Трибунал је првостепеном пресудом, изреченом 24. марта, осудио Караџића на 40 година затвора, прогласивши га кривим "за геноцид у Сребреници, прогон муслимана и Хрвата, терорисање становништва Сарајева артиљеријским и снајперским нападима и узимање припадника Унпрофора за таоце". Караџићева одбрана поднијела је жалбу на ту пресуду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана