Канцеларија за ревизију институција БиХ без крова над главом: Обећања заборављена, новца нестаје

Ведрана Кулага Симић
Канцеларија за ревизију институција БиХ без крова над главом: Обећања заборављена, новца нестаје

САРАЈЕВО - Канцеларија за ревизију институција БиХ већ годинама чека обећани кров над главом, али све су прилике да ће “киријати” још неко вријеме јер због стања на тржишту некретнина сума новца која им стоји на располагању за куповину објекта више није довољна.

На заједничком нивоу власти у БиХ формирано је више од 70 институција за које се, на име закупа просторија за боравак и рад службеника, на годишњем нивоу издвајају милиони марака. Надлежни, прије свих Савјет министара БиХ, заузели су став да је потребно приоритетно обезбиједити трајни, властити простор за агенције, канцеларије, институте и друго јер рачунице показују да је куповина објеката јефтинија варијанта од вишегодишње кирије.

Међутим, ревизорима не полази за руком да пронађу праве просторије, а на то је поново указано у најновијем документу Службе за заједничке послове институција БиХ. У плану рада Службе за 2023. годину, који тек треба да буде усвојен, дат је осврт на оно што је урађено од 2018. године до данас, а у вези са одлуком Савјета министара да Канцеларија за ревизију институција БиХ добије властити објекат.

Одлука о одобравању вишегодишњег пројекта “Набавка објекта за смјештај Канцеларије за ревизију институција Сарајеву” усвојена је 2018. године, а тиме је дато зелено свјетло за куповину простора минималне површине 1.200 квадратних метара, те је одобрено пет милиона марака. Двије године касније  именована је Комисија за спровођење поступка куповине, која јесте урадила свој посао, али имајући у виду чињеницу да није било прихватљивих понуда, извјештај је послат Савјету министара БиХ, те и усвојен у јуну 2020.

Служба за заједничке послове је задужена да поново покрене процедуру и распише јавни позив за подношење понуда за куповину објекта за ревизоре, а Савјету министара је ове године упућен на разматрање приједлог одлуке о допуни одлуке о одобравању тог вишегодишњег пројекта, али министри се о томе још нису изјаснили.

Да још нема помака на том пољу за “Глас” су потврдили и у Канцеларији за ревизију институција БиХ, али су и указали на нову реалност која би додатно могла да им одужи улазак у властити простор.

- Одлуке су скидане са дневног реда. Због чега, не знамо, али свјесни смо шта се у међувремену десило на тржишту. Са тих пет милиона не можемо сада ништа. И тај аспект ће се морати узети у разматрање, а прво морамо окончати спроведени поступак који чека у Савјету министара - кажу у Канцеларији за ревизију институција БиХ и додају да њихови услови и даље стоје.

Канцеларија је, наиме, смјештена у изнајмљеном простору за који годишња кирија износи око 200.000 КМ. Надлежни у Служби за заједничке послове су раније, након куповине објекта бивше Унион банке у Сарајеву, предложили да дио простора буде додијељен Канцеларији, али су то ревизори одбили правдајући се да су им понуђене просторије мале, те да у њима не би имали потребан мир за рад.

Услови

У ранијем допису који је из Канцеларије за ревизију институција отишао на адресу Службе за заједничке послове је наведено да им не одговара смјештај у објекту који би дијелили са још 13 институција. Замјерили су им и што их нису консултовали приликом одређивања локације, површине и структуре простора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана