Кaлабухов: Оружане снаге морају бити ствар договора, Инцко значајно одговоран за погоршање политичке ситуације

ГС
Foto: Кликс

МОСКВА - Руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов казао је у интервјуу за руски лист „Известија“ да се БиХ „састоји од ентитета“ те да Оружане снаге морају бити ствар договора у БиХ.

Калабухов је, коментаришући најаву члана Предсједништва БиХ и предсједника СНСД-а Милорада Додика да ће Република Српска формирати војску, подсјетио да заједничке оружане снаге нису предвиђене Дејтонским споразумом.

-Настале су 2008. сагласношћу ентитета од којих се састоји БиХ- да пренесе одговарајућа овлашћења на ниво БиХ. Друго питање је то што је Република Српска, према њеним представницима, дала пристанак због масовног притиска, тако да кажемо, спољних фактора. Противници такве формулације питања сматрају да су заједничке оружане снаге одобрене одлукама Парламентарне скупштине БиХ те да никаква једнострана одлука на то не може утицати. Према нашем мишљењу, о овом и другим проблемима, који постоје, могло би се се разговарати у оквиру дијалога унутар БиХ. Али, нажалост, такав дијалог никако да почне - казао је Калабухов.

За њега је бивши високи представник Валентин Инцко „значајно одговоран“ за погоршање политичке ситуације у БиХ, а након што је наметнуо законску забрану негирања геноцида у Сребреници и других ратних злочина.

Оцијенио је да је Инцко искусан политичар те да је као такав требао предвидјети посљедице по БиХ, као и цијелу регију. Међу онима је који сматрају да је тешко, како је навео, нивелисати изразито негативну резонанцију узроковану овом одлуком.

-То је изузетно тешко прије свега због фундаменталних разлика у ставовима странака у БиХ о суштини проблема покренутог одлуком Инцка, као и разлика у правном тумачењу тренутне ситуације - напоменуо је Калабухов.

Поновио је да је став Русије према Канцеларији високог представника (ОХР) добро познат - његово вријеме је прошло. Поновио је да Кристијан Шмит за Русију није високи представник из разлога што његово именовање на ту функцију није разматрао Савјет безбједности Уједињених нација.

Тема разговора био је и НАТО. Како је казао, спољна политика је суверено право БиХ и, колико разумије, у БиХ нема консензуса о чланству у овој војној алијанси. НАТО је окарактерисао као инструментом хладног рата.

-У том контексту, желио бих напоменути да се у неким балканским државама чланство у Сјеверноатлантској алијанси посматра као извјесна гаранција унутрашње политичке стабилности. Према нашем мишљењу, таква стабилност, не само за поједине земље, већ и за цијелу Европу, може се осигурати искључиво стварањем система заједничке европске безбједности, а не проширењем НАТО-а, који остаје инструмент Хладног рата - мишљења је Калабухов, пренио је Кликс.

Амбасадор Русије у Босни и Херцеговини Игор Калабухов је у интервјуу за „Известију“ нагласио да је његова земља спремна и за сарадњу с БиХу борби против вируса корона, а то се односи и на набавку вакцина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана