Калабић: УИО легло корупције и криминала

Aгенције
Калабић: УИО легло корупције и криминала

Сарајево - Управа за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ је легло корупције и криминала и тамо су отуђени центри моћи, рекао је вечерас посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Драго Калабић.

Калабић, који је предсједавајући Истражне комисије за утврђивање евентуалних неправилности, злоупотреба и стања у УИО БиХ, је у оквиру парламентарне расправе о извјештају о раду ове комисије истакао да је незадовољан стањем у УИО БиХ и немогућности да се институције БиХ суоче са криминалом и корупцијом у Управи.

"УИО је огледало БиХ. Песимиста сам да БиХ у тој институцији може било шта да учини. Постоје отуђени центри моћи који су јачи и од овог парламента и од јавности", рекао је Калабић.

Он је запитао како је било могуће да неки у БиХ нису плаћали порез, како је могуће да бивши директор УИО БиХ, који је оптужен за тешка кривична дјела, одбије да дође да говори пред Комисијом, те да тужилаштва и судови не контактирају са Комисијом о томе.

Калабић је оцијенио да је у свему томе добро што је Комисија указала на проблеме у УИО БиХ и додао да је задовољан њеним закључцима.

Посланик СДС-а Борислав Бојић сматра да улогу свих парламентарних истражних комисија треба регулисати законом, јер док се то не деси неће бити њихових резултата.

"Истражне комисије требају да имају и одговорност и овлаштења и тек тада можемо да очекујемо резултате. Садашњи начин дјеловања комисија само девалвира рад Парламентарне скупштине БиХ", сматра Бојић.

Истражна комисија предложила је Представничком дому да, с обзиром на оптужбе за финансијске злоупотребе у УИО, затражи хитно реаговање Тужилаштва БиХ.

Затражено је и хитно обавјештавање Представничког дома о предузетим мјерама и радњама, као и најшире јавности, у складу са законом, с обзиром на оптужбе у јавности о "чувању предмета у ладицама Тужилаштва БиХ".

Представничком дому предложено је да констатује да има сасвим довољно индиција које указују на то да је УИО у одређеној мјери оптерећена незаконитим радњама и криминалним активностима.

Предложено је да се од Савјета министара затражи да у року од 30 дана одржи тематску сједницу о УИО са посебним аспектом на кадровска питања, начин запошљавања, интерну ревизију, јавне набавке - уважавајући већ утврђене ставове и предузете радње других органа, као што су налаз ревизора, подигнуте оптужнице и истраге против појединих руководилаца УИО које су предузели Тужилаштво БиХ и Агенција за истраге и заштиту /SIPA/ БиХ.

Представничком дому предложено је и да, уважавајући значај УИО БиХ за функционисање буџета на свим нивоима власти, затражи од надлежних институција хитно предузимање мјера из своје надлежности када је ријеч о УИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана