Какву ће политику према западном Балкану водити нова њемачка влада: Русофобију Бербокове осјетиће и Срби

Вељко Зељковић
Какву ће политику према западном Балкану водити нова њемачка влада: Русофобију Бербокове осјетиће и Срби

БАЊАЛУКА - Српски народ на просторима БиХ могао би да буде колатерална штета немачке спољне политике, а поготово након што функцију министра иностраних послова ове земље и званично преузме Аналена Бербок из Зелених, која је до сада заговарала екстремну атлантистичку и антируску политику.

Каже ово за "Глас Српске" професор и политички аналитичар Срђа Трифковић, подсјећајући да је досадашња  политичка платформа Зелених редовно била и антисрпска, а што се манифестовало небројено пута у блиској историји, поготово у вријеме Јошке Фишера.  

- Са идеолошког становишта од ње не треба очекивати никакве велике заокрете. Та њена русофобија иде толико далеко да се чак противи пуштању у рад руског гасовода "Северни ток 2". И тај један негативни набој сигурно ће на својој кожи осетити и Република Српска. Због свега тога, власти Српске треба да што више маргинализују улогу Кристијана Шмита у БиХ, јер ће он управо од ње добијати инструкције и налоге како да се понаша и које дипломатске кораке да предузима - каже Трифковић.

Ипак, према његовом мишљењу, за разлику од неког ранијег периода, Њемачка нема више адекватних средстава присиле да такве ствари олако спроводе "на терену".

Слично мишљење дијели и политички аналитичар Драган Петровић, наводећи да је Бербокова у постизборној комбинаторици партија сигурно најлошији избор за српски народ на Балкану.

- Проблематичан је тај њен атлантистички и болесни антируски став, али хајде да видимо какав ће нови спољни курс, па и онај према западном Балкану, заузети Олаф Шулц, нови немачки канцелар - каже Петровић.

Слободан Зечевић из Института за европске студије каже како је убијеђен да ће након доласка Бербокове на мјесто министра иностраних послова Њемачке ова земља постати лидер у наметању унитарне државе у БиХ, додајући да је са историјског становишта то доста проблематично.

Сматра и да Берлин, али и бриселска администрација не воде рачуна о историјском развоју Балкана, те да у БиХ постоји сукоб цивилизација, гдје Срби неће да буду под доминацијом муслимана, који као свог лидера виде турског предсједника Тајипа Ердогана.

- Ако је циљ Запада да добије исламску државу БиХ, онда ће наставити да води такву политику. Ако је, пак, циљ да одржи хришћанско становништво у БиХ, мораће да води другачију политику - рекао је Зечевић, наводећи да оно што је добро јесте што присталице заштите националних идентитета у Европској унији имају много више разумијевања за Србе у БиХ.

У фокусу Кина и Русија

Потпредсједница Зелених Аналена Бербок биће нова министарка спољних послова Њемачке и тиме и прва жена на тој функцији. Очекује се да ће 40-годишња Бербокова ступити на дужност почетком децембра у склопу владине коалиције формиране средином прошле седмице заједно са социјалдемократама и либералима. Она је у свом првом обраћању најавила да ће заузети одлучнији став према Кини и Русији, стављајући поштовање људских права и владавине права у центар њемачке дипломатије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана