Још ништа од формирања Савјета министара

ATV
Још ништа од формирања Савјета министара

САРАЈЕВО - Избор предсједавајућег, као и осталих министара у Савјету министара тешко да ће се наћи на сједници Представничког дома, заказаној за 17. јануар. Још није формирано руководство Комисије за припрему избора, нити је Предсједништво Босне и Херцеговине предложило кандидата. Иако је било очекивано да Савјет министара неће бити изабран одмах након избора, мало ко је очекивао да ће одабир кандидата бити условљаван питањима, попут става о НАТО интеграцијама.

“Па то је дио једне очигледно оркестриране опструкције која се тамо дешава,” рекао је Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ.

Консултације са политичким партијама су обављене, а приједлог из Републике Српске је да СНСД-ов Зоран Тегелтија буде кандидат за Предсједавајућег Савјета министара БиХ. Чланови Предсједништва, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић Тегелтији су већ поручили да ће га подржати само ако прихвати одлуке о путу БиХ у НАТО. Предсједник Републике Српске, Жељка Цвијановић поручује да је потпуно апсурдно да се они који се заклињу у БиХ противе формирању њене власти.

“Ово показује њихов дефицит. Они се куну у Босну и Херцеговину као државу која нема ни суверенитет, ни потенцијал да се било шта договори. Дакле, и та прича је разоткривена. Али, само условаљавање око тога да ли ћете дати подршку за неког Предсједавајућег Савјета министара је нечувена ствар. Ако њима није у интересу да се формирају институције БиХ, дакле те БиХ коју они тако упорно бране, онда не морају ни да формирају те институције,” рекла је Цвијановићева.

Босна и Херцеговина је простор апсурда, и умјесто да послије избора атмосфера буде релаксирана, догађа се управо супротно, поручује потпредсједник СНСД-а, Никола Шпирић. Срж проблема је, тврди Шпирић, у политичким односима у Федерацији БиХ.

“Не можемо сами, чекамо договор из Федерације. Напросто, поруке из Федерације су поруке уцјењивања, и оно што Сарајево неће од Бањалуке, неће ни Бањалука од Сарајева. Ја сам убјеђен да инат политика у БиХ, која већ 25 година послије Дејтона станује у политичком Сарајеву, није добра за БиХ,” каже Шпирић.

Предсједништво Босне и Херцеговине имало је  обавезу да предложи кандидата за Предсједавајућег Савјата министара БиХ. Законски рок да се то учини истекао је 21. децембра. Денис Звиздић ће, док нови  министри не буду именовани, упоредо предсједавати Савјетом министара, и бити замјеник предсједавајућег Представничког дома бх Парламента.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана