Још један договор на издисају

Жељка Домазет
Још један договор на издисају

Сарајево - Да рок за конституисање власти на нивоу БиХ, који истиче сутра, неће бити испоштован јасно је по ставовима бошњачких званичника, који су јуче поновили да не одустају од својих захтјева, на које Република Српска не пристаје.

Бошњаци и даље као услов за именовање предсједавајућег Савјета министара БиХ постављају слање Годишњег националног плана (АНП) у НАТО, док представници из РС кажу да је прво потребно конституисати власт, а потом рјешавати отворена питања.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић изјавио је јуче да ће преговори о формирању власти на нивоу БиХ бити настављени, али да он неће промијенити став у вези са НАТО путем БиХ.

- Шта ће бити послије 5. септембра? Па, биће 6. и 7. Наставићемо преговоре. Што се мене тиче, тај састанак може бити одржан одмах, али га мора иницирати неко други. Ако има неких нових идеја, ја ћу се одазвати и дању и ноћу - рекао је Изетбеговић. Он тврди да неће допустити враћање надлежности које су пренесене на ниво БиХ.

- Ако се будемо враћали назад, можемо доћи до 1992. или до 1995, па се предомислити у вези са цијелом конструкцијом БиХ коју смо прихватили. Нема назад - казао је Изетбеговић и поновио да сигурно неће попустити.

Изетбеговић је сагласан са тврдњама специјалног представника државног секретара САД за западни Балкан Метјуа Палмера који је рекао да слање АНП-а не значи чланство у НАТО-у, већ бољу и квалитетнију сарадњу.

- Док сви не будемо спремни за чланство у војном савезу, БиХ неће ући у НАТО. Ми морамо поштовати Устав и закон и ту никаквих промјена неће бити - додао је Изетбеговић.

Делегат СНСД-а у Дому народа Парламента БиХ Лазар Продановић каже да су изјаве Изетбеговића о враћању у деведесете непотребне.

- Дејтон је као међународни споразум овјерио постојање РС у БиХ. Неприхватљиво је стално условљавање јер то није добро никоме. Не постављају услове за формирање Владе ФБиХ, али ни она није конституисана. Све што се ради очигледно је нечим другим мотивисано. Траже се изговори да се окриви само једна страна - рекао је Продановић.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић сматра да је крајње вријеме да се годину дана након избора имплементирају изборни резултати кроз договор политичких странака које су побједници на изборима.

На питање каква ће бити реакција Народне скупштине с обзиром на изјаву српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да ће Република Српска имати политички одговор уколико не дође до поштовања споразума о формирању новог сазива Савјета министара, Чубриловић је навео да Народна скупштина неће излазити из уставног оквира.

Он је нагласио да је могуће заказати посебну сједницу парламента РС која може бити одржана у року од десет дана од захтјева за сазивање.

- Можемо само да нагађамо када ће се то десити. Треба сачекати 5. септембар - истакао је Чубриловић.

Лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић каже да су РС и све њене институције спремни да власт на нивоу БиХ одмах буде формирана.

- Они који нису спремни одуговлаче тај посао - каже Стевандић.

Предсједавајући Предсједништва Жељко Комшић рекао је за “Глас Српске” да се потпуно слаже са Палмером.

- Онога тренутка када и ако БиХ добије позив да уђе у НАТО, мора се донијети посебна одлука у складу са Уставом и законима БиХ. Ако до тада све остане исто, у смислу одлучивања, то би подразумијевало одлуку Предсједништва БиХ која се мора донијети консензусом. А ми смо, све и да данас предамо АНП, годинама, ако не и деценију и више, удаљени од одлуке о пуноправном чланству у НАТО-у - рекао је Комшић.

На питање да ли ће заказати сједницу Предсједништва на којој би било одлучивано о именовању предсједавајућег Савјета министара, рекао је да, што се тиче сједнице, нема проблем да је опет закаже “ако Додик затражи и ако постоји сагласност око АНП-а и мандатара”.

Посланик СДП-а Саша Магазиновић каже да је очигледно да договор неће бити испоштован у року. Оно што је већи проблем, каже, је што до 5. септембра неће ни почети имплементација договора који има више елемената. 

Договор од 5. августа

Лидери СНСД-а, СДА и ХДЗ-а БиХ Милорад Додик, Бакир Изетбеговић и Драган Човић су 5. августа потписали Принципе за формирање власти на нивоу БиХ. Тада је остављен рок од 30 дана за конституисање Савјета министара како би се земља окренула реформама и сустигла рокове на путу ка ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана