Još jedan dogovor na izdisaju

Željka Domazet
Još jedan dogovor na izdisaju

Sarajevo - Da rok za konstituisanje vlasti na nivou BiH, koji ističe sutra, neće biti ispoštovan jasno je po stavovima bošnjačkih zvaničnika, koji su juče ponovili da ne odustaju od svojih zahtjeva, na koje Republika Srpska ne pristaje.

Bošnjaci i dalje kao uslov za imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH postavljaju slanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) u NATO, dok predstavnici iz RS kažu da je prvo potrebno konstituisati vlast, a potom rješavati otvorena pitanja.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je juče da će pregovori o formiranju vlasti na nivou BiH biti nastavljeni, ali da on neće promijeniti stav u vezi sa NATO putem BiH.

- Šta će biti poslije 5. septembra? Pa, biće 6. i 7. Nastavićemo pregovore. Što se mene tiče, taj sastanak može biti održan odmah, ali ga mora inicirati neko drugi. Ako ima nekih novih ideja, ja ću se odazvati i danju i noću - rekao je Izetbegović. On tvrdi da neće dopustiti vraćanje nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH.

- Ako se budemo vraćali nazad, možemo doći do 1992. ili do 1995, pa se predomisliti u vezi sa cijelom konstrukcijom BiH koju smo prihvatili. Nema nazad - kazao je Izetbegović i ponovio da sigurno neće popustiti.

Izetbegović je saglasan sa tvrdnjama specijalnog predstavnika državnog sekretara SAD za zapadni Balkan Metjua Palmera koji je rekao da slanje ANP-a ne znači članstvo u NATO-u, već bolju i kvalitetniju saradnju.

- Dok svi ne budemo spremni za članstvo u vojnom savezu, BiH neće ući u NATO. Mi moramo poštovati Ustav i zakon i tu nikakvih promjena neće biti - dodao je Izetbegović.

Delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH Lazar Prodanović kaže da su izjave Izetbegovića o vraćanju u devedesete nepotrebne.

- Dejton je kao međunarodni sporazum ovjerio postojanje RS u BiH. Neprihvatljivo je stalno uslovljavanje jer to nije dobro nikome. Ne postavljaju uslove za formiranje Vlade FBiH, ali ni ona nije konstituisana. Sve što se radi očigledno je nečim drugim motivisano. Traže se izgovori da se okrivi samo jedna strana - rekao je Prodanović.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović smatra da je krajnje vrijeme da se godinu dana nakon izbora implementiraju izborni rezultati kroz dogovor političkih stranaka koje su pobjednici na izborima.

Na pitanje kakva će biti reakcija Narodne skupštine s obzirom na izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Republika Srpska imati politički odgovor ukoliko ne dođe do poštovanja sporazuma o formiranju novog saziva Savjeta ministara, Čubrilović je naveo da Narodna skupština neće izlaziti iz ustavnog okvira.

On je naglasio da je moguće zakazati posebnu sjednicu parlamenta RS koja može biti održana u roku od deset dana od zahtjeva za sazivanje.

- Možemo samo da nagađamo kada će se to desiti. Treba sačekati 5. septembar - istakao je Čubrilović.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić kaže da su RS i sve njene institucije spremni da vlast na nivou BiH odmah bude formirana.

- Oni koji nisu spremni odugovlače taj posao - kaže Stevandić.

Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić rekao je za “Glas Srpske” da se potpuno slaže sa Palmerom.

- Onoga trenutka kada i ako BiH dobije poziv da uđe u NATO, mora se donijeti posebna odluka u skladu sa Ustavom i zakonima BiH. Ako do tada sve ostane isto, u smislu odlučivanja, to bi podrazumijevalo odluku Predsjedništva BiH koja se mora donijeti konsenzusom. A mi smo, sve i da danas predamo ANP, godinama, ako ne i deceniju i više, udaljeni od odluke o punopravnom članstvu u NATO-u - rekao je Komšić.

Na pitanje da li će zakazati sjednicu Predsjedništva na kojoj bi bilo odlučivano o imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara, rekao je da, što se tiče sjednice, nema problem da je opet zakaže “ako Dodik zatraži i ako postoji saglasnost oko ANP-a i mandatara”.

Poslanik SDP-a Saša Magazinović kaže da je očigledno da dogovor neće biti ispoštovan u roku. Ono što je veći problem, kaže, je što do 5. septembra neće ni početi implementacija dogovora koji ima više elemenata. 

Dogovor od 5. avgusta

Lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović su 5. avgusta potpisali Principe za formiranje vlasti na nivou BiH. Tada je ostavljen rok od 30 dana za konstituisanje Savjeta ministara kako bi se zemlja okrenula reformama i sustigla rokove na putu ka EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana